Gå direkt till textinnehållet

Herencopress söker dagens folkskollärare

Först skar Herencoägda Västgöta Tidningar ner personalstyrkan på sina fyra redaktioner.Nu går man ut och söker “fritidsmedarbetare” som ska skriva i tidningarna.

Först skar Herencoägda Västgöta Tidningar ner personalstyrkan på sina fyra redaktioner.

Nu går man ut och söker “fritidsmedarbetare” som ska skriva i tidningarna.

Personalstyrkan på de fyra tidningarna Falköpings Tidning, Västgöta-Bladet, Skaraborgs Läns Tidning och Skövde Nyheter har bantats rejält (Journalisten 37/96). Enligt klubbordföranden Alf Johansson på Skövde Nyheter är gränsen passerad för vad som behövs för att göra bra tidningar.

— Företaget eftersträvar att redaktionen ska bestå av en så liten fast styrka som möjligt. I dag har vi en så tight organisation som det bara går.

Söker folk på små orter

I det läget väljer företaget att gå ut och annonsera efter “fritidsmedarbetare” som är intresserade av att skriva i tidningarna. Främst söks personer med stark lokal förankring som bor i mindre samhällen.

— Vi behöver folk som bor på små orter där vi har svårt att ha egen bevakning, säger redaktionschefen Hans Olovsson. Det är ungefär som gamla tiders ortsmeddelare. Då kunde det vara kantorn eller skolläraren som skrev för lokaltidningen på fritiden.

Dessutom söker företaget “fritidsmedarbetare” inom speciella ämnesområden, som till exempel kultur, sport, näringsliv eller jordbruk.

— De ska vara ett komplement till våra egna journalister.

Svaren har, som väntat, rasat in till redaktionschefen.

— En del kan vi plocka bort direkt. Övriga tänker vi träffa och se vad de kan bidra med. Man kan tänka sig allt från att de fungerar som tipsare till att de skriver själva och levererar färdigt material till redaktionen.

Organisationen oklar

Som klubbordförande har Alf Johansson många problem att brottas med. Den nya organisationen, för hur de nedbantade redaktionerna ska jobba i framtiden, har inte kommit igång riktigt. Därför låter han lite resignerad när han får frågan om vad journalistklubben tycker om företagets jakt på “fritidsmedarbetare”.

— Vi har inte fått någon riktig förklaring på hur det är tänkt att de här “fritidsmedarbetarna” ska jobba. Jag har bett att få titta på ansökningarna. Då får vi också ta diskussionen om vad det kommer att innebära.

Fler avsnitt
Fler videos