”Helt fantastiskt” – här är reaktionerna på fredspriset

8 oktober, 2021

Nobels fredspris 2021 Jubel från pressfrihetsorganisationer, journalister och politiker över valet av Maria Ressa och Dmitrij Muratov som fredspristagare.

Reaktionerna på att Nobelkommittén tilldelar fillipinska journalisten Maria Ressa och ryske journalisten Dmitrij Muratov årets fredspris har varit många och positiva.

”Helt fantastiskt Nobels fredspris idag. Att tilldela @mariaressa och @dmuratovgazeta [priset] är så viktigt för kampen för #Pressfrihet och oberoende journalistik. De riskerar båda livet varje dag för allas vår rätt till information!”, skriver Erik Halkjaer, ordförande RSF Sverige på Twitter.

Committee to Protect Journalists vd Joel Simon säger att Ressa och Muratov ”personifierar pressfrihetens värderingar och anledningen till att den spelar roll. Det här är journalister under personligt hot, som ständigt trotsar censur och förtryck för att rapportera och som visat vägen för andra att göra detsamma. Detta Nobels fredspris är ett kraftfullt erkännande av deras outtröttliga arbete, och av journalister över hela världen. Deras kamp är vår kamp.”

Yttrandefrihetsaktivisten och journalisten Kurdo Baksi glädjer sig åt fredspriset: ”Såväl Ressa som Muratov har betalat ett högt pris för det fria ordet och journalistiken. De har riskerat sina liv för yttrande- och pressfriheten. Det är oerhört viktigt att Nobels fredpris sätter fokus på den alltmer hotade press- och yttrandefriheten. En dag som denna går mina tankar också till de svenska yttrandefrihetsfångarna Gui Minhai och Dawit Isaak”, säger han i en kommentar til Journalisten.

”Det är helt fantastiskt att just Maria Ressa och Dmitrij Muratov får priset. Man väljer två personer som står upp rakryggat mot makthavare och sätter mycket på spel för att stå upp för pressfriheten i sina länder”, kommenterar Ulrika Hyllert, Journalistförbundets ordförande.
Och fortsätter: ”Det här är ett viktigt pris och en viktig signal, som inspirerar många journalister som inte är fria att rapportera och göra sitt arbete i sina hemländer. Fri press och yttrandefrihet är en förutsättning för demokrati och fred.”

”Dmitrij Muratov – Novaja Gazetas chefredaktör – är en av de journalister i Ryssland som i åratal har kämpat inte bara för journalisters rätt att skriva, utan deras rätt att leva. Nobels fredspris är otroligt välförtjänt”, twittrar DNs Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurén.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö tycker att priset till Maria Ressa och Dmitrij Muratov är oerhört glädjande”. ”Priset visar vilken betydelse som journalistiken har för demokratin”, säger Benkö i en kommentar på sr.se.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) twittrar (på engelska):
”Grattis modiga @mariaressa och Dmitrij Muratov om att ha tilldelats årets Nobels fredspris. Mycket välförtjänt! Pressfrihet är en central del av demokratin och vi ser en oroande negativ trend i många länder.”

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch gläder sig på Twitter: ” Värdigt att modiga Maria Ressa och Dmitrij Muratov tilldelas Nobels fredspris. Deras arbete för journalistiken och pressfriheten är central för vår demokrati, speciellt i tider då det fria ordet utmanas i olika delar av världen.”

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Nobels fredspris 2021

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies