Gå direkt till textinnehållet

Helle Klein lämnar Dagens Arbete – blir ny direktor för Sigtunastiftelsen

Sedan 2013 har Helle Klein varit chefredaktör för Dagens Arbete. Nu lämnar hon mediebranschen för Sigtunastiftelsen. ”Jag går till något, inte från något”, säger hon till Journalisten.

Efter nästan tio år som chefredaktör och vd för Dagens Arbete och över 30 år i mediebranschen lämnar Helle Klein i vår för Sigtunastiftelsen. Hon eftertäder då Alf Linderman, som efter över 20 år som direktor för stiftelsen går i pension. 

– Det är en omtumlande dag, jag har precis informerat min personal om beslutet. Sigtunastiftelsen har betytt enormt mycket för mig i mitt ”andra” liv, när det gäller det existentiella. Det är en mötesplats för kultur, bildning och forskning som stämmer så oerhört mycket med vem jag är. Jag kunde inte säga nej till detta, säger Helle Klein.

Samtidigt kallar hon känslan ”kluven”. Å ena sidan bubblar det av glädje över det nya jobbet, å andra sidan lider hon av separationsångest mot redaktionen på DA – men också tidskriftsbranschen som hon representerat i form av ordförande i Sveriges Tidskrifter.

Har haten och hoten mot dig påverkat beslutet?
– Egentligen inte, jag har inte gått i några byta jobb-tankar. Det här kom över mig i höst och jag går till något, inte från något. Men det är klart att en bonus i det här är att jag inte kommer vara i fullt samma mediala ljus i den nya rollen. Förhoppninsgvis kan det dra ned hat- och hotbilden lite.

– Samtidigt kommer jag försöka vara en röst för humansimen och för vikten av dialog även i min nya roll, så vi får väl se hur det går med haten och hoten.

Helle Klein tillträder i mars/april. Fram till dess jobbar hon kvar som chefredaktör på DA och i sin roll som ordförande för Sveriges Tidskrifter. 

Fakta

Sigtunastiftelsen
En privat stiftelse som inledde sin verksamhet 1917. Sigtunastiftelsens förste ledare Manfred Björkquist ville skapa en plats för en öppen och respektfull dialog kring samtidens frågor utifrån en kristen humanistisk värdegrund och Sigtunastiftelsen har under 100 års tid varit en arena för dialogen mellan kyrka, kultur och samhälle. Sigtunastiftelsen bedriver i dag kultur, forskning samt hotell och konferensverksamhet. Inom dessa områden präglas verksamheten av Sigtunastiftelsens identitet och uppdrag. Källa: Sigtunastiftelsen
Fler avsnitt
Fler videos