Gå direkt till textinnehållet

HD drar in på vikarier

Helsingborgs Dagblad har överskridit budget och sparar in på personal. Ett tiotal långtidsvikarier har fått veta att de får gå sista augusti.

– Många av vikarierna är inlasade och har varit här i flera år. Nu finns det en stor oro både bland dem och de fast anställda. Jag ser inte hur vi ska klara oss om alla försvinner, säger fackklubbsordförande Hedvig Juhasz Toth, som tycker att tidningen är osolidarisk mot vikarierna som ställt upp på en osäker tillvaro i flera år.
Hedvig Juhasz Toth upprörs av att det inte är vikande lönsamhet som ligger bakom att organisationen nu ska slimmas.
– Att det finns ett sparbeting på ett par miljoner beror på att man har spräckt budgeten, det har inget samband med vad vi på golvet har gjort. Ändå drabbar det oss, och i slutänden läsarna, säger hon.

HDs redaktionschef Anna Bergenström håller inte med om fackklubbens analys.
– Vi får rätta munnen efter matsäcken – det är inte okej att ständigt överskrida sin budget. Nu försöker vi hämta in underskottet genom att se över hur många vikarier vi behöver. Det vet vi inte än, därför har vi gjort som man ska och gett ett skriftligt besked en månad i förväg.

Nyhetsgrafikern Erik Nylund som har jobbat två år på HD är en av dem som berörs.
– Alla tycker att det är väldigt synd. Det vi misstänker är att man vill kasta ut oss och sedan ta in oss igen via Mediakompetens – det känns ganska omänskligt när man har jobbat här länge och känner sig hemma i företaget, säger han.
Tidigare har hd.se valt att använda personal från bemanningsföretaget Mediakompetens. Vd Lars Svensson säger dock att det inte är ett självändamål att hyra in folk, och enligt Anna Bergenström finns inget beslut om att låta inhyrd personal ersätta vikarier.
– Men jag är positiv till en sådan lösning.
Hon hoppas ändå att några av långtidsvikarierna får stanna; HD har under våren infört ett nytt redaktionellt system och redigeringsprogram och vet inte än vilken bemanning som krävs på de olika avdelningarna.

Samtidigt som organisationen bantas väntas HD investera 20 miljoner årligen i nya medier.
– Det är en självklarhet för oss att fortsätta utveckla hd.se. Det handlar både om tekniska investeringar och produktutveckling, säger Lars Svensson.
Blir det några nyanställningar på hd.se?
– Det kan det bli, men det är inte självklart. Det pågår hela tiden diskussioner om hur organisationen ska se ut.
Samtidigt satsar HD pengar på att tillsammans med Sydsvenskan bygga upp gratistidningen City Helsingborg till en lönsam nivå.

Fler avsnitt
Fler videos