Gå direkt till textinnehållet

Hård internationell kritik mot fängslandet av Judith Miller

Dagen efter det att en federal domstol beordrat att New York Times-journalisten Judith Miller ska fängslas för domstolstrots är kritiken mot beslutet mycket hård från internationella journalist- och pressfrihetsorganisationer.

Dagen efter det att en federal domstol beordrat att New York Times-journalisten Judith Miller ska fängslas för domstolstrots är kritiken mot beslutet mycket hård från internationella journalist- och pressfrihetsorganisationer

Internationella Journalistfederationens generalsekreterare Aidan White konstaterade att domstolens beslut väcker ilska bland journalister över hela världen.

– Om en journalist i USA kan skickas i fängelse för att hon sköter sitt jobb och följer sina etiska principer, då går ingen journalist säker, sade Aidan White.

IFJ uppmanar nu alla medlemsländer att protestera mot beslutet och kräver att lagstiftningen i USA ska ändras. Federal lagstiftning ger i dag inte uttryckligen journalister rätt att hemlighålla källor. På delstatsnivå är det annorlunda. Över 30 stater har en så kallad ”shield law” och IFJ vill nu att en sådan ska gälla för hela USA.

Även Europeiska journalistfederationen protesterar mot fängslandet av Miller:

– Judith Miller har vårt fulla stöd för sitt modiga agerande. Vi har sett oroande tendenser till liknande ingrepp i den journalistiska friheten i Europa. Vi måste därför arbeta hårdare inom EFJ för att stärka källskyddet inom EU, säger Arne König, vice ordförande i Svenska Journalistförbundet och president i Europeiska Journalistfederationen (EFJ).

Reportrar utan gränser kallar det inträffade för en mörk dag för pressfriheten och att USA sänder ut en farlig signal till världen.

Journalistförbundet i Sverige har skickat ett stöduttalande till Judith Miller och New York Times, där förbundet klargör att det kommer att protestera kraftfullt mot fängslandet.

Beslutet att omedelbart fängsla Miller togs av en domare i en federal domstol på onsdagen. Hon har, tillsammans med Time-journalisten Matthew Cooper, tidigare befunnits skyldig till domstolstrots och i april slog en federal appellationsdomstol fast att domen ska gälla. Sedan dess har krav rests på att Högsta Domstolen ska ta upp fallet. Matthew Cooper har, efter att ha samrått med sina källor, gått med på att föra nya samtal med åklagaren i fallet, men Judith Mille har fortsatt att vägra samarbeta, varför domstolen beslutade att on omedelbart skulle gripas och fängslas. Hon ska nu avtjäna fyra månader i fängelset.

Det hela konflikten handlar om är den så kallade Plame-affären. I juli 2003 avslöjade kolumnisten Robert Novak att Valerie Plame, hustru till förre ambassadören Joseph Wilson, var hemlig CIA-agent. Att röja en CIA-agents identitet är ett federalt brott. Utöver Novak har en rad kända journalister hörts och beordrats vittna sedan åklagaren Patrick Fizgerald inledde sin undersökning i september 2003. Miller är den enda som in i det sista vägrat samarbeta. Hon skrev själv aldrig något om fallet, men har intervjuat ett antal personer om det inräffade och det är innehållet i dessa samtal som åklagaren vill åt.

mj@journalisten.se

Senaste numret

Fler avsnitt