Edgar Mannheimer, reporter på Sveriges Radio. FOTO: Mattias Ramos

Han skrev under uppropet på SR – men fick inga restriktioner

3 februari, 2021

SR-journalisten Edgar Mannheimer skrev under uppropet mot rasism på Sveriges Radio, men till skillnad från andra som undertecknat har han inte fått några begränsningar i sin bevakning. ”Jag kan förstås inte veta säkert vad det beror på. Men jag är en vit man.”

Som Journalisten berättade i fredags har de journalister som undertecknat uppropet mot rasism Vems SR? fått begränsningar i sin bevakning. De får bland annat inte rapportera om representation, positiv särbehandling, kvotering eller om Black Lives Matter. Enskilda journalister har fått veta att de inte heller kan bevaka frågor som Black Lives Matter driver, det vill säga frågor som rör rasism.

”De som har skrivit under uppropet och aktivt tagit ställning för Black Lives Matter och andra frågor som också finns med i uppropet, de kan inte bevaka de frågorna”, sade Olov Carlsson, biträdande programdirektör och chef för innehållsproduktionen på Sveriges Radio, till Journalisten i fredags.

Journalisten har tagit kontakt med flera personer som skrivit under uppropet. En av dem är Edgar Mannheimer, som arbetar som reporter på Sveriges Radios kulturredaktion och livsåskådningsprogrammet Människor och tro i P1.

När uppropet blev offentligt förra året bestämde han sig för att skriva under i efterhand, som ”allierad”. Sju personer valde att skriva under i efterhand som just ”allierade”, eftersom de som icke-rasifierade inte själva utsatts för diskriminering.

Men trots att han skrivit under uppropet fick Edgar Mannheimer inga begränsningar i sitt arbete – och han har rapporterat om Black Lives Matter för SR efter att han skrivit under uppropet.

– Jag kan förstås inte veta säkert vad det beror på. Men jag är en vit man, säger Edgar Mannheimer till Journalisten.

Han är den ende vite mannen som skrivit under uppropet med namn.

Edgar Mannheimer har uppmärksammat chefer på att han har skrivit under uppropet, bland annat på möten.

– Jag vill förstås inte ha några begränsningar i mitt arbete, men jag tycker att det är konstigt att vi inte behandlas lika.

Av de sju som skrivit under uppropet som ”allierade” är fem tidigare anställda. Den andra undertecknaren som fortfarande är anställd på företaget har fått begränsningar i sitt arbete och får inte bevaka frågor som rör kvotering, positiv särbehandling eller representation. Hon har inte fått någon begränsning rörande Black Lives Matter.

Journalistklubben på Sveriges Radio är kritisk till arbetsgivarens agerande.

– Det är inte bra att arbetsgivaren är inkonsekvent. Det här riskerar att befästa uppfattningen att rasifierade särbehandlas negativt, säger Johanna Lindblad Ahl, ordförande i journalistklubben på SR.

Igår tisdag kontaktade Journalisten Sveriges Radios biträdande programdirektör Olov Carlsson med en fråga om varför inte Edgar Mannheimer fått några restriktioner.

När Journalisten tar kontakt med Edgar Mannhemier på onsdagsmorgonen har han just fått besked om att han nu fått restriktioner i sin bevakning, vilket fått omgående konsekvenser och han har tvingats lämna över ett reportage han börjat arbeta med till en kollega.

SRs biträdande programdirektör Olov Carlsson svarar på onsdagseftermiddagen i ett mejl till Journalisten:

”Jag kommenterar förstås inte detaljer kring enskilda medarbetare, men jag kan konstatera att alla medarbetare som skrivit under såväl uppropet som stöduppropet har haft samtal med sin närmaste chef. Både för att diskutera de skäl man har att skriva under uppropet och i vissa fall vilka eventuella begränsningar i bevakningsområden det kan leda till. Det görs olika bedömningar för varje medarbetare, som bland annat beror på hur framträdande medarbetaren varit som företrädare för uppropet och vilken yrkesroll han eller hon har. Det är inte alls bundet till bakgrund, vilket jag sett påståenden om. Men ju mer framträdande en person varit i debatten, eller i diskussioner kring uppropet, desto större blir begränsningarna i hur medarbetaren kan bevaka det som vi anser är ställningstaganden”, skriver Olov Carlsson i mejlet.

Kommentarer

Det finns 9 kommentar på sidan.

Inlagt av Hanna ons, 2021-02-03 15:48
Det kan inte vara så att anledningen är att Edgar Mannheimers chefer inte upptäckte att han hade skrivit under, snarare än för att han är en vit man?
Inlagt av Anders ons, 2021-02-03 16:40
Hur skulle de "inte upptäckt" att han skrivit under när han själv tagit upp det på möten med dem?
Inlagt av Johanna ons, 2021-02-03 17:27
Det måste vara ett sammanträffande att alla people of color fått restriktioner och straff för att de påtalat problem med sin arbetsmiljö. Haha, vad dumt att tänka att rasism skulle existera. Det är liksom nästan kränkande att SR inte ens FÖRSÖKER dölja sin galopperande strukturella rasism bättre än så här. Så pinsamt. Skäms SR. Jag kräks.
Inlagt av Kalle L tors, 2021-02-04 03:00
Vi lever i Sverige, inte i USA. BLM är en amerikansk företeelse. Det är trist att inte svenska journalister är mer kritiskt tänkande kring detta ”fenomen”. Och tror ni verkligen Martin Luther King skulle blivit glad om han fått uppleva denna fortsatta fixering på hudfärg?
Inlagt av Micke S tors, 2021-02-04 04:16
Sitter på mitt nattjobb och grunnar på denna text. Men inte så mycket över vita privilegier som över detta med släktskap. Namnet Mannheimer. Och en känd mor har den unge journalisten också. Hur kommer det sig att unge Mannheimer arbetar just där han gör. Medan jag harvar på på mitt nattjobb i landsorten. Men den typen av privilegier - som kommer via släkt med kontakter och kända efternamn - är kanske tabu att diskutera i det jämställda Sverige? Hellre prata om normkritik och rasifierade. Att radiolyssnarna måhända inte är lika roade gör kanske detsamma numera när vi tvingas betala kalaset via skattsedeln. Tack och hej, leverpastej.
Inlagt av Nämen du tors, 2021-02-04 22:10
@Kalle L:vill tro att du är ironisk men vet att folk argumenterar som du gör pga ignorans så here goes: 1.Rasism existerar även i Sverige, BLM är en rörelse som beaktar det och oberoende av skillnader i hur rasismen ser ut. 2. Att påtala att rasism existerar är inte att skapa rasism precis som att man inte blir en mobbare för att man pekar ut en mobbare osv. 3. Martin Luther King har, liksom Mandela, blivit vita västerlänningars frontfigur för hur snälla svarta ledare minsann ska vara- om du läste på om de båda skulle du inse att de kämpade mot den rasism som du vägrar se som existerande världen över OCH skulle vara förespråkare av BLM.
Inlagt av Klara Lundholm fre, 2021-02-05 08:59
Kalle L, du har inte märkt att det har startats en Svensk sektion av BLM och att de uppmärksammar hur decennier av diskriminering och polisvåld existerar även i Sverige och att vi har ett kolonialt förflutet?
Inlagt av Petter Niklas fre, 2021-02-05 16:01
Är det sånt här trams våra skattepengar ska gå till?
Inlagt av Magnus Jacobsson fre, 2021-02-05 16:18
BLM är en våldsbejakande rörelse. Och som nu folk i Sverige försöker göra karriär på. Via skattemedel så klart! Patetiskt värre!

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies