Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

Han avslöjade sexköpen i PP Pensions hus – ”Hade gärna gjort ansvarsintervju med Journalistförbundet”

Hem & Hyras reporter Johan Fyrk tvivlade och dubbelkollade ofta under granskningen av sexhandeln i Solna. ”Det har varit svårt att tro att det fått pågå så länge.”

Hem & Hyras avslöjande om att det i nästan tio år pågått sexhandel i en fastighet i Solna som PP Pension äger – med Journalistförbundet, Unionen och Medieföretagen som huvudmän – slog ned som en bomb på tisdagen. I våningarna över lägenhetshotellet där bordellverksamheten pågått bor många journalister.

Bakom granskningen står reportern Johan Fyrk (bilden).

– Det här är en fortsättning på granskningen ”Granne med en brottscentral”. Hur organiserad brottslighet tar sig in i vanliga hyreshus, det här är ännu ett exempel på hur det kan fungera, säger Johan Fyrk.

Annons Annons

Hur kom du just lägenhetshotellet på Ankdammsgatan på spåren?

– Vi hade en idé om att lägenhetshotell kunde vara suspekta. När vi tog fram händelserapporter från Polisen blev det väldigt tydligt att en enorm prostitution pågick på många kedjor.

Den här adressen kom upp, och jag kunde börja ta ut de anmälningar som gjorts av polisen själv på den. Det som gör det lite knepigt är att det nästan alltid är strafförelägganden, de gömmer sig i handlingar. Det enda man kunde se var att någon på okänd adress fått strafföreläggande på Ankdammsgatan om sexköp eller försök till sexköp.

Han fick gå via polisen för att få fram förundersökningarna i stället för tingsrätten.

– Det tog mycket längre tid att gå bakvägen. Men vi kunde å andra sidan visa något som ingen kunde visa innan. Jag blev väldigt förvånad över att det varit så många fall och pågått så lång tid.

Både Journalistförbundet och Unionen har hänvisat era frågor vidare till PP Pension. Har du någon kommentar till det?

– Vi hade gärna fått kommentarer från dem, de är huvudmän och har ett stort ansvar för att se till att sådant här inte förekommer. Det känns givet för vem som helst. Det hade varit bra om vi kunnat få göra ansvarsintervjuer med dem också.

Du pratar flytande ryska. Har det varit till hjälp i den här granskningen?

– Lite. I en av de första förundersökningar jag hittade var det konversationer på ryska mellan sexköpare och en prostituerad. Vid ett annat tillfälle kunde jag med hjälp av ukrainska och rysktalande vänner höra att det pratades ukrainska, när jag gick in i det här lägenhetshotellet.

Pratade de om prostitution?

– Nej, det var bara en vanlig konversation. Vi har inga bevis på att det förekom något sådant där just då.

Under arbetet med granskningen har Johan Fyrk flera gånger känt tvivel.

– Jag har hela tiden haft en känsla av: kan det verkligen vara så här, att det här har fått pågå så länge? Jag har behövt dubbelkolla en massa gånger. Även när man ser konversationerna mellan hallickarna och kvinnorna med bilder från Ankdammsgatan 5 har det varit svårt att tro att det varit sant. Det har verkligen förvånat oss att ingen har gjort något.

Vad säger du om reaktionerna? PP Pension kastar ut det här lägenhetshotellet så snart som möjligt.

– Det känns väl rimligt att de gör det, och att de nu går ut och förklarar för medlemmarna vad som hänt. Det känns som att de har vänt från den första intervjun jag gjorde.

Mediegenomslaget för granskningen har varit stort.

– Det känns bra, eftersom vi tycker att det är en viktig fråga. Ju mer man läser förundersökningar om sådant här, desto värre känns det i kroppen av att veta att det pågår. Det känns väldigt bra att det inte blir en dag till med det här hotellet. Vi har visat att en person senast förra veckan dömdes för försök till sexköp just på Ankdammsgatan, säger Johan Fyrk.

 

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos