Gå direkt till textinnehållet

Hallandsposten bjuder på starksprit till julbordet

Danska medier tar bort snapsen på julborden, men i Halland gör man tvärtom. När Hallandsposten arrangerar julbord nästa vecka bjuds det på snaps, i strid med Stampens policy. ”Jag förstår inte vad som är problemet. Det handlar om vuxna människor”, säger Stampen Medias vd Johan Hansson.

På det gemensamma julbordet för Hallandsposten, Hallands Nyheter och Kungsbacka-Posten på Hotel Tylösand lördagen den 2 december bjuds personalen på fördrink, vin/öl till maten och julsnaps. Sedan blir det julshow med artisterna Malin Quick och Christer Rydell och alla får tre dryckesbiljetter till baren.

Enligt information som har gått ut till personalen handlar det om totalt sju enheter alkohol som medarbetare kan dricka på företagets bekostnad. Efter att Journalisten tagit kontakt ändras den uppgiften till sex enheter.

Medarbetare som Journalisten pratat med ifrågasätter lämpligheten i att bjuda medarbetarna på så mycket alkohol på en kväll och uppger att det har förekommit incidenter i samband med fester där medarbetare blivit kraftigt berusade.

Stampen Medias vd Johan Hansson uppger att man har godkänt att Hallandsposten gör ett avsteg från policyn.

– I Stampen Medias policy är det förbjudet att bjuda på starksprit på företagets bekostnad, men eftersom det ingår en snaps till maten i den fasta julmenyn på hotellet har vi valt att göra ett undantag i år, och HR har beviljat det, säger Johan Hansson.

Totalt handlar det om sex-sju enheter alkohol per person?
– Vår policy är att man får max tre dryckesbiljetter på företagets bekostnad, och de gäller då för öl och vin eller läsk eller ett alkoholfritt alternativ i baren efter middagen. Den policyn har fungerat väl under de sju år jag har varit på Stampen. Sedan kan det ju vara ett glas vin eller två till maten också. 

Är inte det ganska mycket?
– Vi jobbar med vuxna människor som tar dagliga viktiga beslut och leder journalistiska verksamheter och affärsverksamheter och då menar jag om man vill välja att ta ett glas vin i baren eller man vill ta en Coca-Cola – det är faktiskt ett ansvar som man tar som enskild. Så jag måste säga Johannes, att jag förstår inte riktigt vad problemet är.

Finns det personer som har uppvisat alkoholproblem under tidigare fester som du känner till?
– Vid något enstaka tillfälle så har det nog skett, men det handlar om undantag. Efter att ha jobbat i 30 år i olika branscher så kan jag säga att jag aldrig har sett så lite problem som under mina år på Stampen. Om en enda kollega blir lite överförfriskad på en fest så ser jag ingen anledning till att ändra vår policy.

Flera företag och organisationer har bokat julbord på Per Gessles Hotel Tylösand samma kväll som HP, HN och KBP. Foto: Hotel Tylösand

Hallandspostens chefredaktör Herman Nikolic tycker inte heller att det finns något problem med att erbjuda alkohol i samband med julbordet.

– Det ändå upp till var och en vad man gör med de här biljetterna. Man kan ta en cola eller en alkoholfri öl, säger Herman Nikolic.

TV2 i Danmark tar man bort snapsen från julbordet efter ett antal metoo-incidenter. Men i Halland gör ni tvärtom?
– Jag tror inte det är någon mastermind som ligger bakom snapsen vid julbordet, det är något som ingår i paketet. Man måste inte dricka upp snapsen. Samtidigt är det här ett sätt att avsluta året, och förhoppningsvis då på ett rimligt och balanserat sätt där man kan umgås under trevliga former med sina arbetskamrater.

Journalistsektionen på Hallandsposten har inte diskuterat alkoholserveringen på julbordet. Cecilia Welin sitter i sektionsstyrelsen samt i Hallandspostens trivselgrupp som brukar arrangera AW-kvällar med alkoholförsäljning i HPs matsal två gånger om året.

– Det är tråkigt om någon har tagit illa vid sig och vi kanske borde genomföra en anonym enkätundersökning när det gäller vår verksamhet i trivselgruppen. När det gäller julbordet har varken klubben eller trivselgruppen varit inblandade, det är beslutat centralt hur mycket som företaget bjuder på, säger Cecilia Welin.

– Man behöver inte anta att alla dryckesbiljetter läggs på alkoholhaltiga drycker, utan att man lika gärna kan välja att dricka öl och vin till maten och sen välja alkoholfritt eller läsk. Däremot har det aldrig funnits snaps till julbordet så länge jag har jobbat här. Det är nytt.

På Hallands Nyheter har man inte fått information om hur mycket dryck som erbjuds på julbordet i år.

– Det har vi inte fått veta något om, men det brukar vara ett par glas vin eller öl. Sju enheter låter mycket, säger Anna Oscarson, som är ordförande i journalistsektionen på HN.

På Göteborgs-Posten, som också ingår i Stampen Media, reagerar även journalistklubbens ordförande Gabriella Mohoff på uppgiften att det handlar om sex-sju enheter alkolhol:

– Det låter väldigt mycket, det är att inbjuda till problem. Jag har inga problem med att vuxna människor dricker precis hur mycket alkohol de vill, men jag tycker att man från företagets sida ska vara sparsam med hur mycket man bjuder på, säger Gabriella Mohoff.

Fler videos
Fler avsnitt