Gå direkt till textinnehållet

Hallå där Urban Hamid

:… som med fotografen Martin von Krogh ska jobba i Irak. Urban Hamid rapporterade från Bagdad under krigets inledning 2003 och ska nu stanna i Irak till slutet av januari, för att göra reportage åt tidningsmagasin.

… som med fotografen Martin von Krogh ska jobba i Irak. Urban Hamid rapporterade från Bagdad under krigets inledning 2003 och ska nu stanna i Irak till slutet av januari, för att göra reportage åt tidningsmagasin.

Hur arrangerar ni säkerheten?

– Genom kontakter. Jag har ordnat så att vi kan bo hos folk jag känner. Sedan tar man sig runt genom att ringa runt till journalister och chaufförer innan man förflyttar sig. Jag är glad åt att få jobba med Martin. Trots att han är ung är han klok och erfaren och vi tänker på samma sätt om att undvika risker.

Ska ni åka till en stadsdel som Sadr City i Bagdad, där många shiiter bor och där det har varit attentat och strider?

– Nej, det är för farligt. Vägen in i Bagdad innebär en kalkylerad, hanterbar risk. Väl där går det att ta sig runt med rätt förberedelser.

Det hörs inte så mycket om strider i det södra, shiitiska Irak. Ska ni dit?

– Nej, jag har släktingar där, i Basra, och de säger att det är för farligt. Shiitiska grupper krigar om revir och det finns polisgrupperingar, som på sina bilar sätter upp bilder på olika shiitiska ledare. De här grupperna strider sinsemellan, men det läser man inte mycket om i väst, eftersom det finns nästan inga västerländska journalister där.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos