Gå direkt till textinnehållet

Hallå där Hannes Råstam …

… känd från Uppdrag granskning och Striptease och två gånger belönad med Stora journalistpriset. Du har varit researcher för SVT-serien Upp till kamp. Hur har du sorterat bland årtal och händelser?

­… känd från Uppdrag granskning och Striptease och två gånger belönad med Stora journalistpriset. Du har varit researcher för SVT-serien Upp till kamp. Hur har du sorterat bland årtal och händelser?

– Efter att ha bollat idéer kring perioder och miljöer gjorde jag en tidslinje med vad som hände i Göteborg, Sverige och världen år för år. Vad gäller till exempel sjukhusspionen läste jag ett par böcker, plockade fram tidningsklipp och pratade med folk för att kunna göra en sammanställning till manusförfattaren Peter Birro.

Serien har fått kritik för felplacerade låtar, en alltför sjaskig bild av Cue club och för att missa 60-talets politiska kraft – är det gnäll eller rättvist?

– Visst är det problematiskt med fiktion som ligger väldigt nära sanningen. Men den här berättelsen är ett konstverk och ingen dokumentär där varje detalj ska vara rätt.

Vad säger du om den pågående Sefastsson/Sundevall-affären?

– Det är en katastrof för den grävande journalistiken men jag är inte det minsta förvånad. I nästa nummer av Ordfront magasin har jag skrivit en artikel med rubriken ”Reportrar utan gränser”, och den rubriken säger väl en del? Dessvärre är reportaget som avslöjade Trond lika problematiskt som Tronds agerande.

ma@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos