Gå direkt till textinnehållet

Hälften av fotograferna bort på HD

Det blir totalt 35 tjänster som ska bort på Helsingborgs Dagblad. Bland annat halverar man sin andel fotografer till fyra stycken och så försvinner det 21 reportertjänster i den så kallade Helsingborg/Skåne-gruppen. (UPPDATERAD)

Fusionen mellan Sydsvenskan och HD blev känd tidigare i år och nu är det färdigförhandlat om bemanningen på HD, än kan dock förhandlingarna på Sydsvenskan påverka slutresultatet. Idag klockan 13 hade man de sista individuella samtalen med medarbetare på HD och klockan 16 idag hade redaktionen stormöte.

– Det blir inga uppsägningar. Så sent som i dag skrev fyra stycken på ett personligt avtal om avgångsvederlag, säger Hedvig Juhasz Toth, journalistklubbens ordförande.

Enligt de första uppgifterna är det 29 stycken som skrivit på ett eget personligt avtal om avgångsvederlag. Fler väntas i dagarna. När det gäller den nya bemanningen på HD så minskar redigeringen med sex tjänster. Totalt 21 nyhetsreportrar lämnar, de flesta jobbar i dag i den så kallade Helsingborgs/Skånegruppen. Fotografstyrkan halveras och kvar blir fyra stycken kvar. Totalt ska det nu finnas 70 redaktionella tjänster kvar på HD.

Annons Annons

– Det är jätteblandade känslor på redaktionen och det har varit en lång process. Det fanns dem som för tre månader sa att de aldrig skulle lämna frivilligt, men som nu har ändrat sig och tog avgångsvederlag. Vissa som lämnade tyckte att det var helt okej och sen fanns det några som fick höra av ledningen att de skulle omplaceras och då valde de att lämna, säger Hedvig Juhasz Toth.

Sydsvenskan fortsätter sina förhandlingar imorgon.

Fler avsnitt
Fler videos