Gå direkt till textinnehållet

Håkan Carlson summerar: Avtal på nyaområdenen framgång

Efter en lång facklig karriär stiger nu Håkan Carlson av från posten som Journalistförbundets ordförande. Han ser fram emot att få ägna sig mera åt familjen i Askersund och jobbet på Tvärsnytt i Örebro.

Efter en lång facklig karriär stiger nu Håkan Carlson av från posten som Journalistförbundets ordförande.

Han ser fram emot att få ägna sig mera åt familjen i Askersund och jobbet på Tvärsnytt i Örebro.

Vi bad honom om ett ”testamente” efter sin tid i förbundets styrelse.

Annons Annons

Vilka är de viktigaste resultaten under din tid som ordförande?

– Att vi fått journalistavtal på tidskriftsområdet och med SRAO, Sveriges radios arbetsgivarorganisation, och att vi fått ett upphovsrättsavtal med Tidningsutgivarna. Vi har också fått ordning på förbundets organisation och har i dag rakare rör till klubbar och medlemmar.

Är det något du hade hoppats nå längre med?

– Förhållande till Tidningsutgivarna är inte bra. Det går trögt i kontakterna med dem. De påstår att vi är besvärliga, men vi har mycket bättre relationer med motparter inom andra avtalsområden. Även GF, Grafiska förbundet, har för övrigt erfarenheten att just TU är svåra att ha att göra med.

Vilka är de viktigaste framtidsfrågorna?

– Förbundet måste ta itu med frågorna om arbetsmiljö och arbetsorganisation. Medieföretagens budgetar får inte bara handla om siffror. Problem med arbetsmiljö och organisation rör både redaktionellt/journalistiskt och ett problem för enskilda journalister som riskerar att gå in i väggen.

Har du några råd till din efterträdare?

– Nej. Agneta Lindblom Hulthén har väl klart för sig vad som gäller. Den enda råd jag möjligen vill ge henne är att hon måste hushålla med sina krafter. Hon har satsat 120 procent redan från början.

Vad ska du göra nu?

– Jag fortsätter att vara redaktionschef på Tvärsnytt på deltid, troligen 75-80 procent. Man har bett mig behålla uppdraget som Journalistförbundets representant i TCOs styrelse fram till TCO-kongressen i maj nästa år. Jag ska ägna mig mer åt familjen. 1995 blev jag övertalad att ställa upp som ordförande och nu tycker jag att jag har gjort mitt. Men lokalt fackligt kanske jag kan bidra med råd och dåd.

hl@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos