Gui Minhai får Tucholskypriset

4 november, 2019

Gui Minhai Den fängslade förläggaren och författaren Gui Minhai tilldelas årets Tucholskypris av Svenska Pen.

Tucholskypriset är ett litterärt stipendium på 150 000 svenska kronor som årligen sedan 1985 delas ut till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist.

Årets pris går alltså till Gui Minhai. Motiveringen lyder:

”Under många år drev Gui Minhai ett förlag och en bokhandel med bas i Hongkong. Han skrev själv och publicerade andra. Ett arbete i yttrandefrihetens tjänst. För detta fängslades Gui Minhai. Priset ges till hans outtröttliga arbete för det fria ordet, till stöd för hans frigivning och rätt att återuppta sin publicistiska verksamhet.”

Svenska Pens ordförande Jesper Bengtsson säger i en kommentar:

– Vi är väldigt glada att kunna ge priset till Gui Minhai, även om han på grund av sin fångenskap inte kan ta emot det själv. Pen kommer arbeta för hans fall till den dagen han släpps fri.

Priset delas ut på Fängslade författares dag, den 15 november.

Gui Minhai

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Annons: NTM söker sommarvikarier

Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies