Gå direkt till textinnehållet

GU Journalen vill ha ökad frihet

Chefredaktören för Göteborgs universitets personaltidning GU Journalen, vill bli ansvarig utgivare för tidningen. Han vill också att anmälningar ska bedömas av Pressens opinionsnämnd, inte som nu av skolans rektor.

Chefredaktören för Göteborgs universitets personaltidning GU Journalen, vill bli ansvarig utgivare för tidningen. Han vill också att anmälningar ska bedömas av Pressens opinionsnämnd, inte som nu av skolans rektor.

Det har stormat ordentlig kring GU Journalen de senaste åren. Det gäller främst tidningens bevakning av striden kring det material som ligger till grund för professor Christopher Gillbergs forskning om barn som fått diagnosen Damp.

När reportern Lars Nicklason i november 2003 skrev en artikel om att Gillberg vägrade lämna ut det material som låg till grund för hans forskning, trots att det fanns domstolsbeslut på detta, ledde det till att tidningen tvingades ta in en text där Lars Nicklasons artikel fördömdes och universitetets informationsdirektör Siv Bondenäs Brink och pressekreteraren Åke Eriksson undertecknade gemensamt en ursäkt till Gillberg.

Annons Annons

Chefredaktören Allan Eriksson motsatte sig att tidningen skulle ta in ursäkten.

GU Journalen har fortsatt att skriva artiklar om turerna kring det forskningsmaterial som Gillberg vägrar att lämna ut. Två gånger har tidningen blivit anmäld till universitetets rektor. Senast var det efter att tidningen skrivit att medarbetare till Gillberg förstört forskningsmaterialet.

Allan Eriksson har hela tiden hävdat att anmälningarna ska göras till Pressens opinionsnämnd, PO, inte till universitetets rektor.

– Det är PO som ska pröva om vi brustit i något journalistiskt hänseende. Det får inte bli en fråga för anhängare till de som stöder Gillberg eller att rektorn ska avgöra vad som är god journalistik, säger Allan Eriksson.

Hela Gillbergsaffären har skadat tidningen och därför pågår en diskussion om tidningens framtid. Det finns förslag på att Allan Eriksson ska bli ansvarig utgivare för tidningen för att undvika intressekonflikter. Universitetets pressekreterare Åke Pettersson är i dag även GU Journalens ansvarige utgivare.

– Vi jobbar för att tidningen ska få en mer självständig roll, att tidningen ska vara opartisk, en journalistisk produkt som har ett uppdrag att kritiskt granska förutsättningarna för utbildning och forskning, säger Allan Eriksson.

Lars Nicklason slutade sin anställning på GU Journalen vid årsskiftet. Enligt Åke Pettersson hade konflikterna mellan Gillberg inget att göra med att Lars Nicklason fick sluta, utan har sin orsak i att den person som Lars Nicklason vikarierade för kom tillbaka den 1 januari. Dessutom har informationsavdelningen tvingats spara.

– Den förklaring jag fått till att jag fick sluta var besparingar. Det finns personer och krafter inom universitetet som ville ha bort mig, men det handlar inte om mina närmaste chefer, säger Lars Nicklason.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos