Gå direkt till textinnehållet

Grävreporter hotas med avsked från Expressen

Grävreportern Frida Sundkvist riskerar att avskedas från Expressen efter att hon anonymt läckt uppgifter om ett misstänkt sexuellt övergrepp till Dagens ETC. Hon har själv gått ut med uppgiften i Dagens ETC idag.

Dagens ETC berättade i slutet av november om en intern utredning mot en Expressenchef för ett misstänkt sexuellt övergrepp på en anställd. Utredningen lades ned, enligt Expressens personalchef Paulina Holm för att de inte funnit någon grund för påståendena då informationen varit ”knapphändig och av andrahandskaraktär”.

Dagens ETCs anonyma källa riktade kritik mot den interna kulturen på Expressen:

”Expressen har fortfarande inte tvättat sin smutsiga byk efter metoo 2017”, sade källan.

Annons Annons

Den källan är Frida Sundkvist, berättar Dagens ETC i en artikel idag. Hon har valt att röja sig som uppgiftslämnare efter att hon fått besked om att hon kan komma att avskedas från Expressen.

Dagens ETC har tillgång till en inspelning från ett möte på Expressen förra veckan, där man hör Expressens advokat säga till Frida Sundkvist:

”Vi har förstått att Frida fortsatt att agera. Dels försökt utreda själv, fiska fram mer information. Dels varit i kontakt med journalisten på ETC. […] Vi vet att du varit i kontakt med andra medarbetare och försökt få dem att prata med medier.”

I artikeln riktar Frida Sundkvist hård kritik mot Expressens internkultur som hon beskriver som ”sjuk”. Hon menar att det finns ”kvinnohatande tystnadskultur” på tidningen och att skälet till att anställda inte slår larm är att de är rädda.

I fredags fick hon beskedet om att Expressen vill avsluta hennes anställning.

– Arbetsgivaren har underrättat henne om att de överväger att avskeda henne och de har varslat facket. Vi kommer att ha en överläggning nästa vecka. Vi har inte fått någon information om grunden för varslet och därför blir det svårt att kommentera i nuläget, säger Journalistförbundets chefsjurist Katarina Dahlskog till Journalisten.

Expressens chefredaktör Klas Granström svarar via mejl på ett urval av Journalistens frågor.

Är det korrekt att Frida Sundkvist avskedas på grund av att hon har varit i kontakt med en journalist på Dagens ETC?
– Tidningen Dagens ETC beskriver ett långdraget personalärende och medarbetaren har naturligtvis rätt till sin upplevelse. Vi som arbetsgivare kan däremot av hänsyn till medarbetaren inte gå in på olika detaljer eller omständigheter, skriver Klas Granström i mejlet.

Hur vill du bemöta hennes beskrivning av den ”sjuka” kulturen på Expressen?
– Vi ser inga strukturella problem i vår stora, anonyma medarbetarundersökning, tvärtom har Expressen mycket goda resultat där. Men arbetsmiljö är ett ständigt pågående arbete och vi påminner ofta medarbetarna om att man kan vända sig till sin chef, andra chefer, HR, skyddsombudet eller Bonniers visselblåsartjänst om man upplever problem.

Journalisten har sökt Frida Sundkvist för en intervju, hon avböjer i nuläget ytterligare kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos