Gå direkt till textinnehållet

Grävjobb ledde till fällande dom

Tre medlemmar i Svenska motståndsrörelsen (SMR), som åtalats för misshandeln i centrala Uppsala, fälls av tingsrätten. Polisen lade först ner ärendet, men en granskning av UNTs reporter Gusten Holm gjorde att förundersökningen tog upp på nytt.

Tingsrättens dömer en 23-åring till tre månaders fängelse, medan två 20 åringar döms till villkorlig dom samt samhällstjänst. Alla tre ska gemensamt betala 10 000 kronor i skadestånd till brottsoffret.

Tingsrätten slår fast att den misshandlade mannen bara försökt freda sig och inte själv angripit någon. Enligt domen rör det sig om ”en oprovocerad ful misshandel där de tillsammans med andra på ett mycket fegt sätt misshandlat en försvarslös person”, skriver unt.se.

Uppsalapolisens förundersökning lades ned efter ett halvår, med motiveringen att bevisen inte räckte för att avgöra vem eller vilka personer som gjort sig skyldiga till misshandeln. Sedan UNT-reportern Gusten Holm på egen hand granskat mobilfilmer och förhör från misshandeln kunde han visa att det var möjligt att identifiera misstänkta gärningsmän. Dagen efter togs förundersökningen upp på nytt, efter beslut av åklagare.

Gusten Holms granskning gav honom en Guldspade vid Grävseminariet i Jönköping i våras.

I grävjuryns motivering stod det: ”För att med stort tålamod och envishet ha gjort polisens jobb och för att ha vidgat bilden av förövarna.”

Läs här en längre intervju med Gusten Holm hur han jobbade.

 

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos