Gå direkt till textinnehållet

”Jag känner mig stolt”

Upsala Nya Tidnings reporter Gusten Holms genomgång av foton och videofilmer från en misshandel vid Celciustorget i Uppsala ledde till att polisen återupptog den nedlagda förundersökningen mot anhängare till Svenska motståndsrörelsen. Nu väntas tre män bli åtalade.

Det var sommaren 2013 som Svenska motståndsrörelsen, SMR, dök upp på Celciustorget och delade ut flygblad. En kock på en förskola rev sönder ett av flygbladet vilket ledde till att han misshandlades. De två poliserna på plats lyckades inte ingripa och nazisterna kunde lämna platsen. Upsala Nya Tidning förväntade sig att polisen skulle göra en utredning. Men inget hände.

Hur kom det sig att UNT valde att göra en egen undersökning vad som hände den där sommardagen på Celciustorget?

– Vittnen som tagit bilder och filmat hörde av sig och undrade varför det gick så trögt med polisens utredning. Jag fick tillgång till vittnenas filmer och även SMRs filmer som de lagt ut på sin hemsida.

Varför ville du titta på dessa filmer?

– Polisens besked var att det inte gick att avgöra vem som utförde misshandeln. Jag ville undersöka om det stämde. Det var svårt att granska videofilmerna eftersom Svenska motståndsrörelsen riktade kameran mot marken då misshandeln skedde och man kunde bara se några skor. Ett vittne filmade före och precis efter misshandeln, men blev så förskräckt av själva misshandeln att han stängde av mobilkameran. Men trots det kunde jag identifiera skorna på vissa personer och tillhyggen de använt vid misshandeln. Två personer hade använt sina fanor som tillhygge. Den typen av analys hade inte polisen gjort.

Kunde du även ta reda på vilka de var?

– Jag använde mig av flera metoder för att identifiera dem. Jag begärde ut åklagarens handlingar från kravallerna i Kärrtorp den 15 december 2013, för jag misstänkte att det kunde finnas ett samband. Åklagaren hade en lång lista med namn. Jag googlade på namnen och kände igen ansikten från Uppsala och lyckades identifiera flera av dem. Sajten Nordfront publicerade också bilder på medlemmar i SMR. Jag fick även hjälp av en person från Expo.

Hur länge tog det för dig att gå igenom material och identifiera den som nu misstänks ligga bakom misshandeln?

– Det tog mig flera veckor. Ett tidskrävande moment var att klicka mig fram ruta för ruta för att kunna identifiera personerna på bilderna.

Vad blev reaktionen då din granskning publicerades i UNT?

– Artikeln publicerades söndagen den 16 mars förra året. På måndagen förklarade länspolismästaren att förundersökningen skulle återupptas. Den hade lagts ner ett par månader tidigare.

Nu kommer troligen tre av medlemmarna i Svenska motståndsrörelsen att åtalas för misshandel. Hur känns det?

– Det kanske inte räcker till fällande dom. Men att man nu har bevisning som räcker till åtal visar att UNT hade rätt. Jag känner mig stolt, säger Gusten Holm som nu är pappaledig.

 

Fler avsnitt
Fler videos