Gå direkt till textinnehållet

Grävgeneralen – så blir Gräv 2024

Årets grävseminarium, som i år äger rum 22-23 mars i Gävle, har öppnat för anmälan. Temat i år är ”Mod” och det ska märkas genom föreläsarnas inriktning, berättar Amanda Alvarsson som är en av två ansvariga grävgeneraler.

– Vi har tänkt på vad som händer i världen, och har valt att blicka mot öst. Mot våra finländska grannar till exempel, och Ukraina och Ryssland. Men vi ville inte gå helt på Ukraina/Ryssland-situationen utan blicka mot öst i stället för mot Nordamerika, säger Amanda Alvarsson.

Det kommer också att vara föreläsningar om AI och krimföreläsningar.

– Vi tycker att ordet som samlar allt detta är mod. Det krävs mod att rapportera i krigstider, speciellt om man är på plats. Det krävs mod att rapportera om gängkriminaliteten. Det krävs mod att testa den nya teknologin.

Det kommer också att märkas att Guldspadegalan är uppbyggd på ett lite annorlunda sätt.

– Det kommer inte att bli en traditionell gala där man sitter ner och äter under själva programmet. Det blir en separat middag, och programmet kommer att vara i en jättefin lokal med parkett och stor scen. Efter galan blir det ett mer mingelaktigt upplägg än tidigare år.

Hur definierar du begreppet mod?
– Jag tror att det krävs en gemenskap för att vara modig. Det är svårt att vara modig själv. Man behöver branschen, man behöver kollegor. Man behöver vara flera som hoppar tillsammans. Det krävs också en inre styrka och beslutsamhet för att vara modig. Att vara modig är också att utvecklas. Ibland betyder det att man vinner mycket, men ibland betyder det att man misslyckas, men båda sakerna måste få existera samtidigt.

Bakom arrangemanget står hela journalistkåren i Gävle, enligt Amanda Alvarsson. Där ingår SVT Gävleborg, där Amanda Alvarsson och Joanna Wågström som delar uppgiften som grävgeneral jobbar, P4 Gävleborg, Arbetarbladet och Gefle Dagblad.

– Tidningar, radio och tv, vi är nästan 40 personer som arbetar med det. Det finns ett enormt intresse från den journalistiska kåren i Gävle för att ha Gräv här och att göra det så bra som möjligt. Gävle en otroligt fin stad och Konserthuset som vi ska vara i ligger precis vid Gavleån, det är panoramafönster ut mot ån och Boulognerskogen.

Programmet kommer att avslöjas efterhand under vintern. Amanda Alvarsson hoppas också att den geografiska placeringen ska göra att många vill komma dit.

– Gävle ligger ganska centralt i Sverige. Det är nära till Stockholm och Uppsala, det är nära från Dalarna och från norr kan man åka kusten ner.

Kostnad för deltagande är lägre fram till 22 januari, vilket är strax innan nomineringarna till Guldspaden tillkännages.

Fler avsnitt
Fler videos