Gå direkt till textinnehållet

Grävande journalister vill säga upp sin kanslist

Föreningen grävande journalister, FGJ, vill bredda sin verksamhet och synas mer i den offentliga debatten. Ett steg i detta arbete är enligt styrelsen att lägga ut delar av den administrativa verksamheten på entreprenad, enligt föreningens ordförande Matti Stenrosen.

Föreningen grävande journalister, FGJ, vill bredda sin verksamhet och synas mer i den offentliga debatten. Ett steg i detta arbete är enligt styrelsen att lägga ut delar av den administrativa verksamheten på entreprenad.

I dag jobbar Laila Wold som verksamhetsansvarig på föreningens kansli. Det är en tjänst som FGJ nu vill ta bort. I stället vill de lägga ut arbetet med bland annat hemsidan på entreprenad. Dessutom ska styrelsen ta över vissa av kansliets uppgifter.

– Vi är inte nöjda med hur verksamheten i föreningen fungerar i dag, säger Matti Stenrosen, ordförande i FGJ. Vi ska tillsätta en arbetsgrupp som ska arbeta med de här frågorna, och det är i dagsläget oklart hur lång tid de behöver på sig. Eftersom styrelsen redan nu vill påbörja förändringsarbetet har vi beslutat oss för att lägga ut delar av verksamheten på entreprenad. En konsekvens av det är att det uppstår arbetsbrist på kansliet. Därför har vi påkallat förhandlingar med den kansliansvariges fackförbund, Jusek.

– Det är klart att det inte är roligt att förlora jobbet, säger Laila Wold. Det är en lite ovanlig gång att styrelsen bestämmer sig för att säga upp personalen innan arbetsgruppen som ska utforma verksamheten har kommit i gång med sin utredning.

ks@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos