Gå direkt till textinnehållet

Granskningskommissionen begärde aldrig formellt ut Isaak-handlingarna

Den kommission som har granskat regeringen och UDs arbete med att få Dawit Isaak och Gui Minhai fria avstod från en formell prövning av UDs nej till att lämna ut känsliga handlingar gällande Dawit Isaak.

I slutet av oktober berättade Journalisten om kommissionens slutsatser som visade flera brister i arbetet. Bland annat riktade ordförande Helena Jäderblom kritik mot UD för att de inte fått ta del av hela Dawit Isaaks akt.

– Vi menar att de (UD) har ett underligt sätt att se på saken, sa Helena Jäderblom då.

En genomgång i Expressen visar att Granskningskommissionen avstod från att begära en formell prövning av UDs informella nej till att lämna ut de känsliga handlingarna. Detta efter ett möte med UDs rättschefer som förklarade att här gällde annan sekretess och att uppgifterna därför var hemliga för kommissionen.

Annons Annons

– Jag vet att vi hade kunnat gå den vägen, men det hade känts väldigt märkligt. Nu ville man inte ge oss de här uppgifterna. Det var fullständigt klart. Det är väl ingen som trätt fram uppifrån och sagt att vi skulle få handlingarna, säger Helena Jäderblom till Expressen.

Fler avsnitt
Fler videos