Jan Arell som sitter i journalistklubbens styrelse på GP riktar hård kritik mot ägarna.

GP-klubben: ”Stampen har lekt storfinans”

18 juni, 2014

40 journalistjobb ska bort från Göteborgs-Posten. Antalet fotografer halveras. Avgångserbjudandet är uselt. Samtidigt har ägarna tagit ut mångmiljonbelopp i utdelningar. ”Folk är asförbannade”, säger Jan Arell, journalistklubben på GP.

– Stämningen är i botten. Det är folk som gråter. Att något besked skulle komma visste vi. Att det skulle bli så här många tjänster anade ingen, säger Jan Arell som sitter i journalistklubbens styrelse på GP.

Som Journalisten berättade tidigare på onsdagen ska 60 journalister bort inom Stampen Local Media där GP ingår, och 40 av tjänsterna ska tas från just GP. Fotograferna blir hälften så många, redigerare flyttas till TTELAs lokaler i Trollhättan, och det räcker inte på långa vägar för att nå upp i de 40 tjänsterna.

– Det här kommer att drabba kvaliteten. Vi har blivit av med 40 journalisttjänster på knappt två år, nu ska 40 till försvinna.

När sparpaketet är klart har antalet journalisttjänster minskat med 40 procent på GP på bara tre år.

– Vi är förstås rädda för hur det ska gå för de som blir av med sina jobb, vad händer med deras privatliv. Men vi är också rädda för hur det blir för dem som är kvar, med den ökade stressen och arbetsbördan. Hur ska man känna någon arbetsglädje? säger Jan Arell.

Anser ni att besparingsåtgärden är för stor eller att man borde ha sparat på något annat sätt?
– Det kan jag inte bedöma just nu. Min uppfattning är att de ekonomiska underlagen är okej, men vi måste ha in någon som kan de här sakerna för att titta på dem. Vi har ännu inte bestämt om vi ska ta in en arbetstagarkonsult, vi har bara börjat diskutera frågan. Däremot har vi redan nu synpunkter på organisationsförslaget där det finns saker som vi tycker är problematiska, bland annat halveringen av antalet fotografer.

Samtidigt som Stampen Local Media nu drabbas hårt av sparkravet och det inte finns pengar till avgångsvederlag, så har ägarna tagit ut mångmiljonbelopp i utdelning.

Rekordåret var 2012 då ägarna plockade ut 48 miljoner kronor ur bolaget, vilket Journalisten skrev om då. Utdelningarna har pågått under lång tid, och optioner i tiomiljonerkronorsklassen har delats ut.

– Stampen har gjort förvärv som kostat miljarder, de har gjort stora utdelningar till ägarna och styrelseordförande har en månadslön som motsvarar 10-15 tjänster, för en halvtidstjänst. De har lekt storfinans. Och nu kommer sparpaketet. Ägarnas affärer och löner och utdelningar har gjort att företaget är sämre rustat för dåliga tider. Folk är asförbannade, säger Jan Arell.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av F.d läsare ons, 2014-06-18 17:26
Sorgligt! Men GP har ju tappat kvalitet år för år. Jag är själv göteborgare och bytte till en morgontidning från Stockholm för tio år sedan. Trist att man ska behöva göra det i Sveriges andra stad men GP håller inte måttet tyvärr...
Inlagt av Willy Lindqvist ons, 2014-06-18 21:29
Det är bara att inse det, moderna människor läser inte dagstidningar.
Inlagt av Universums ons, 2014-06-18 23:11
Att strikt följa turordningsreglerna är det enda vapen arbetstagaren har vid uppsägningar. Förstår inte hur det kan bli så att hälften av fotograferna automatiskt sägs upp? Är det något som journalistklubben har sanktionerat? Fotografer är också journalister. Naturligtvis kan fotografer med ett antal år i bagaget t.ex skriva en text. Det finns många exempel på det. Samma sak med redigerare. Följ turordningsreglerna!
Inlagt av Jan Arell tors, 2014-06-19 11:44
Svar till Universums: Inga är uppsagda. Förhandlingarna har bara inletts rent formellt. Klubben har inte sagt ja till någonting.
Relaterade artiklar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies