Gå direkt till textinnehållet

Stampen ger ägarna rekordutdelning

Stampenkoncernen ger aktieägarna rekordutdelning om 48 miljoner kronor och VD Tomas Brunegård får maxbonus om fem miljoner kronor. Samtidigt pågår enorma nedskärningar inom koncernen.

Arbetstagarrepresentanterna har reserverat sig mot utdelningen.

Aktieutdelningen om 48 miljoner kronor till Stampens ägare är den största utdelningen någonsin.

I Promedia, som ingår i Stampenkoncernen, planeras samtidigt omfattande nedskärningar. Ledningen har aviserat att man vill göra sig av med 100 tjänster.

Sten Sjögren, journalistklubbens arbetstagarrepresentant i Stampens styrelse, har reserverat sig mot beslutet.

– Jag kan inte medverka till att det fattas beslut om en aktieutdelning till ägarna på rekordnivå samtidigt som det genomförs stora sparpaket inom Stampen och regelrätta nedskärningar inom Promedia. Det ser illa ut, säger Sten Sjögren.

– Dessutom behövs pengarna i bolaget. De gigantiska utmaningar som Stampen och hela branschen står inför när det gäller dels att värna kvaliteten i produkter, dels att säkra nya intäktskällor, kommer att kosta pengar.

Det är inte bara inom Promedia som besparingar görs.

– På Göteborgs-Posten befinner vi oss närmast i ett konstant sparpaket. Vi har vikariestopp och övertidsstopp och restriktioner för resor och inköp, säger Sten Sjögren.

Samtidigt får också Stampens VD Tomas Brunegård maxbonus på fem miljoner kronor för 2011. Detta trots att det av Stampens egna finansiella rapporter framgår att lönsamheten i den löpande verksamheten sjunker.

Stampen gjorde enligt bokslutskommunikén ett rörelseresultat på 420 miljoner kronor 2011. Av dessa var dock 201 miljoner kronor en engångsintäkt för försäljning av verksamhet, och omstruktureringskostnader om -58 miljoner kronor. Borträknat dessa var resultatet 277 miljoner kronor, vilket var tolv miljoner kronor lägre än 2010 (289 miljoner kronor, utan engångsintäkter- och kostnader).

– Det är svårt att kritisera styrelsen för att man följer ett ingånget kontrakt med VD. Däremot kan man ju fundera över hur avtalet är konstruerat. Fjolårets resultat beror till viss del på engångsintäkter. Stampen har inte haft någon tillväxt i koncernen på fyra år och vi har inte uppnått målen när det gäller intäkter i de digitala kanalerna. Det är sådana saker man tycker ska kunna ge bonus till VD, om man över huvud taget ska ha ett bonussystem, säger Sten Sjögren.

Läs styrelseordförande Lennart Hörlings kommentar här.

Fler videos
Fler avsnitt