Gå direkt till textinnehållet

GP fick åtta VM-priser

Åtta priser gick till Göteborgs-Posten när Society of Newspaper Design utsåg vilka tidningar som var snyggast i världen 2006, rapporterar vinnaren själv, GP.

Åtta priser gick till Göteborgs-Posten när Society of Newspaper Design utsåg vilka tidningar som var snyggast i världen 2006, rapporterar vinnaren själv, GP.

Tidningens redigerare, Albert Rosander, fick priser för två redigeringsjobb. De var mycket olika, det ena handlade om döden, det andra var ett reportage på tio sidor där sex stjärnkockar från Göteborg presenterade sina godaste julbord. Båda publicerades i GPs helgmagasin Två Dagar.

– Ett bra bildseende, svarar Albert Rosander i GPs intervju på frågan om vad som är viktigast för att lyckas som redigerare/layoutare.

– Att få text och bild att fungera ihop så att det lockar till läsning. Det är vår viktigaste uppgift, menar han.

Albert Rosander säger också i intervjun att jobbet på Två Dagar är en kollektiv process. Samarbetet är gott och det finns gott om tid att testa olika lösningar och prata om dem med kollegorna.

GP, och Två Dagar, fick även fem hedersomnämnanden i tävlingen. De gick till redigerarna Karin Teghammar Arell, Stefan Renström, Roger Olsson och Gunilla Wernhamn (två stycken). Ett sjätte hedersomnämnande gick till en förstasida i del 3.

Totalt hade 351 tidningar skickat in 13 500 tävlingsbidrag till den USA-baserade juryn för tävlingen The best of newspaper design, som avgjordes för 28:e gången. Åtta guld- och 76 silvermedaljer ut samt ett större antal hedersomnämnanden.

ik@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos