Gå direkt till textinnehållet

Google vann tyska upphovsrättsstriden

Det tyska parlamentet röstade på fredagen igenom en lagändring som ger dagspressen licensrätt på webbinnehåll. Det innebär i teorin att nyhetsaggregatorer tvingas betala för att återge utdrag ur tidningars webbsidor. Men i sista minuten ändrades en viktig detalj som gör att det fortsatt går att länka till material utan att behöva betala.

De tyska kristdemokraterna CDU och liberalerna FDP röstade på fredagen för en ny lag som gör att tyska dagstidningar kan sälja licenser till externa parter för webbmaterial. Men Googles omfattande lobbyarbete inför omröstningen gav utdelning.

I sista minuten ändrades lagförslaget på så sätt att nyhetsaggregatorer som Google News tillåts publicera enstaka ord eller kortare texter ur dagspressens artiklar på nätet, utan att behöva betala eller be om tillstånd.

Det rapporterar Financial Times.

Det är troligt att dagspressen kommer att ta strid för att begränsa omfattningen av vad Google News och andra sajter ska tillåtas citera.

Efter omröstningen i det tyska parlamentet förklarade sig såväl de tyska utgivarorganisationerna som representanter för Google nöjda med den nya lagen.

Journalisten har tidigare skrivit om det tyska lagförslaget. Du kan läsa mer om det här. Du kan läsa mer om upphovsrättsproblemen kring länkning i redaktionsbloggen här.

Fler avsnitt
Fler videos