Gå direkt till textinnehållet

Gemensam nyhetsbyrå i Norrbotten

Norra Västerbotten och Piteå-Tidningen har planer på att bilda en gemensam nyhetsbyrå för att bevaka Arvidsjaur och Arjeplog. Om det blir av kan vissa av de befintliga lokalredaktionerna på orterna komma att läggas ner.

Norra Västerbotten och Piteå-Tidningen har planer på att bilda en gemensam nyhetsbyrå för att bevaka Arvidsjaur och Arjeplog. Om det blir av kan vissa av de befintliga lokalredaktionerna på orterna komma att läggas ner.

Förslaget om att starta en gemensam nyhetsbyrå för bevakningen av Arvidsjaur och Arjeplog presenterades kortfattat för journalistklubbarna på Piteå-Tidningen och Norra Västerbotten precis före semestrarna. I dag presenteras tankarna för allmänheten, med artiklar i flera tidningar i regionen.

Anders Westermark, VD på Norra Västerbotten, säger till tidningen att han ser förslaget som ett sätt att säkra morgonutgivning i inlandet. Den föreslagna nyhetsbyrån skulle eventuellt också kunna sälja material till andra tidningar, men helt förse Norran/PT med dess material från området.

Piteå-Tidningens chefredaktör Olov Carlsson säger till Norran att en sammanslagning skulle kunna leda till ökad journalistisk kvalitet:

– Det finns exempel på där man förbättrat kvaliteten efter en sammanslagningen istället för att bevaka varandra. Vi går ofta på samma saker, bevakar samma presskonferenser och många gånger skriver vi liknande texter med samma vinkel.

Journalistklubbens ordförande på Piteå-Tidningen, Karina Sundqvist, tycker dock att Olov Carlsson bör visa upp de exemplen.

– Jag vet inte vilka exempel han menar.

Hon konstaterar att reaktionerna på tankarna på en sammanslagning inte varit positiva på redaktionen.

– Många är oroliga för vad som hända om det blir en gemensam byrå. Att det ska bli för likriktat. Lokalbevakningen är ju en så viktig del av tidningens identitet.

Även hennes kollega på Norra Västerbotten är orolig för mångfalden i bevakningen om det blir ett samarbete:

– Folk oroar sig för hur det ska gå om en redaktion ska bevaka ett så stort område. Det kommer att gå ut över mångfalden, säger Roger Lindström, journalistklubbens ordförande.

Han konstaterar att det nu finns en stark oro i synnerhet hos personalen på de berörda redaktionerna i området.

– Mycket hänger på hur konstruktionen blir . Jag hoppas att ledningarna kommer att presentera ett konkret förslag, som vi ges möjlighet att komma med synpunkter på, tillsammans med de direkt berörda medarbetarna. Det finns ju många olika modeller man kan tänka sig.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos