Gå direkt till textinnehållet

Gammal trotjänare går miste om avtalspension

Annika Rovira har jobbat över 30 år på Upsala Nya Tidning. I höstas blev hon erbjuden avtalspension. Men då hon ville ta ut inarbetad övertid i pengar nekades hon avtalspension. Journalistförbundet tänker driva hennes ärende vidare till Arbetsdomstolen.

Annika Rovira har jobbat över 30 år på Upsala Nya Tidning. I höstas blev hon erbjuden avtalspension. Men då hon ville ta ut inarbetad övertid i pengar nekades hon avtalspension.
Journalistförbundet tänker driva hennes ärende vidare till Arbetsdomstolen.

UNT har fått en stor summa pengar, ungefär 35 miljoner, från Pressens Pensionskassa som tidningen bland annat tänker använda till att erbjuda anställda som är över 58 år avtalspension: 75 procent av lönen fram till 65 års ålder. I erbjudandet om avtalspension stod det att ”modellen är densamma som tidigare tillämpats”. Vad denna ”modell” innebar förklarades inte. Det fick de som nappade på erbjudandet först reda på då de skrev på en intresseanmälan om avtalspension.

Bara de som tar ut övertiden i tid får avtalspension

UNT erbjuder anställda avtalspension om de inte ställer krav på att få ut innestående semester, övertid eller kompledighet i pengar. Istället omvandlas pengarna till tid som bakas in i avtalspensionen. Först när den inarbetade övertiden tar slut får de anställda pengar från Pressens Pensionskassa. Två journalister som går i pension nu i sommar har så mycket inarbetad övertid att avtalspensionen börjar gälla först till jul. De anställda betalar så att säga en del av sin egen avtalspension.

Annika Rovira fick nyligen en guldklocka för lång och trogen tjänst. Under de år hon jobbat har hon samlat på sig 354 timmars kompledighet och begärde att få ta ut den i pengar – ungefär 70 000 kronor – innan hon gick i avtalspension. Men enligt UNTs ledning har hon genom att skriva på en intresseanmälan om avtalspension förbrukat sin rätt att få ut övertiden i pengar.

“De ansåg att jag betedde mig illojalt”

– När jag begärde att få ut mina pengar ansåg de att jag betett mig illojalt mot tidningen och anser sig därför inte behöva erbjuda mig avtalspension, säger Annika Rovira som nu tvingas gå i vanlig ålderspension nästa sommar.

Annika Roviras fall har tagits upp till centrala förhandlingar mellan Journalistförbundet och Tidningsutgivarna. Förhandlingarna slutade i oenighet. Journalistförbundet har anlitat jurister från LO/TCO som skall göra en bedömning om ärendet skall drivas vidare till Arbetsdomstolen.

Enskilde har rätt att bestämma om övertidkompensationen

Journalistförbundet konstaterar att TU inte insett att det är den anställde som enligt kollektivavtalet själv väljer om övertid skall kompenseras i pengar eller i ledighet. Förbundet delar därför inte TUs och tidningens syn att Annika Rovira skulle vara diskvalificerad från avtalspension därför att hon vill ha kontant ersättning för innestående övertid.

TU och UNT anser att det står Annika Rovira fritt att ta ut sin övertid i pengar, men att hon då forfarande betraktas som anställd och därmed har förverkat sin rätt till avtalspension.

Den ”modell” som UNT hänvisade till är den överenskommelse om avtalspension som förhandlades fram mellan arbetsgivaren och de anställda 1995-96. Några detaljer om hur avtalet såg ut läckte aldrig ut. Journalistklubben var inte inblandad i förhandlingarna utan avtalet gjordes upp mellan arbetsgivaren och varje enskild anställd. När de som nu erbjuds avtalspension påpekade att informationen varit bristfällig, svarar arbetsgivaren att de anställda kunde ha frågat före detta arbetskamrater som gick i avtalspension 1995-96.

UNTs ledning har förklarat att de inte tänker riva upp denna ”modell” för avtalspension.

Avgående chefer har förhandlat sig till lön i tre och fyra år

Även två avgående chefer på UNT har förhandlat sig till avtalspension. VDn och tillika TUs ordförande Stefan Strömquist får 100 procent av sin lön i tre år tid och chefredaktören Jörgen Ullenhag får 75 procent av sin lön under fyra år.

– Att TUs ordförande tillskansat sig pengar från företag och sedan säger att vi måste dra åt svångremmen är skandal. Han har förbrukat allt förtroende hos oss journalister. Som TUs ordförande har man ett visst ansvar, säger fackklubbens ordförande Ingela Hagström.

Jörgen Ullenhag påpekar att de fackliga representanterna deltog i UNT-styrelsens beslut om hans avtalspension.

pj@sjf.se

Annons
Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret