Gå direkt till textinnehållet

Game of Thrones anmäls till Justitiekanslern

Barnskyddet som skulle förhindra att barn såg Game of Thrones på SVT Play gick att nollställa genom att rensa webbhistoriken. Granskningsnämnden anmäler därför programmet till Justitiekanslern.

Den statliga Myndigheten för press, radio och tv har på eget initiativ anmält SVT Play till Granskningsnämnden för radio och tv för att det andra avsnittet av den sjunde säsongen av Game of Thrones var för lätt för barn att komma åt. Det finns alltså ingen privatperson bakom anmälan.

Det aktuella avsnittet hade försetts med SVTs barnskydd eftersom det innehöll våldsamma scener, men skyddet i form av en pin-kod gick att nollställa genom att rensa webbhistoriken. Granskningsnämnden har tidigare fällt SVT Play rörande serierna Gomorra och The Pacific för att barnskyddet varit för svagt.

SVT uppger i sitt svar att ”det kan diskuteras” om Game of Thrones innehåller realistiska våldsskildringar, men anser samtidigt att man har stärkt barnskyddet enligt de tidigare fällningarna.

Annons Annons

Granskningsnämnden anser att åtgärderna inte har varit tillräckliga, samt att programmet strider mot bestämmelsen om våldsskildringar i radio- och tv-lagen och anmäler det till Justitiekanslern, som övervakar alla frågor om program i beställ-tv som innehåller våldsskildringar eller pornografiska bilder i strid med bestämmelsen.

Fler avsnitt
Fler videos