Gå direkt till textinnehållet

Anders Blank: : Ett dygn i ett frilansliv

Dagen före visste ingen på Expressen att kronprinsessan skulle till Karlskrona, min artikelidé blev till ett nyhetstips som de dessutom klantade bort. jag blev en kunskap rikare i pressetiken och organisation hos en av landets största tidningar. Det kostade 18 samtal, 13,5 timmes arbetstid och 16 mil, kanske var det värt det. Man lär sig att välja uppdragsgivare.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

15.00 Veckan gick mot sitt slut när tipset kom på torsdagseftermiddagen. Kronprinsessan Victoria skulle besöka Blekinge Tekniska Högskola (BTH) för att delta i en föreläsning om Hållbart samhälle. Hon skulle ingå i den som en kursdeltagare och det var på hovets initiativ som deltagande skulle ske. Så bra. Researcharbetet påbörjade omgående.

Först Victoria. Enligt Aftonbladets nätupplaga skulle hösten påbörjas med studier i statsvetenskap inget här om studier i ekologi och miljötänkande, bra början. Ett snabbt samtal till informationsavdelningen på BTH som berättade att närvarande på besöket var lokala och regionala medier, ingen rikstidning. Ännu bättre. Jag fick min ackreditering.

bryt

Annons Annons

16.15 Införsäljning. Hjärnan på högvarv. Jag fick reda på att föreläsningen av grundaren av det Naturliga Steget, Karl-Henrik Robèrt, hade en kungaanknytning. Kungen var beskyddare av organisationen och att initiativet till Victorias besök kom från hovet. Bra, där har vi ingången.

Ringde Ann-Kristin Jernberg tf presschef på hovet som lovade att kolla uppgiften, ringde också Elisbeth Tarras-Wahlberg som inte svarade.

bryt

16.50 Tog ett sista samtal till BTH för att kontrollera vad utbildningen, Master of Strategic Leadership Towards Sustainability, gick ut på. Fick löfte om att träffa några av de 30 utländska studenterna under morgondagen.

Slår numret till Aftonbladets nyhetschef. Tack, men nej tack. Expressens växel kopplade mig till tjänstgörande nyhetschef som var intresserad. ”Vi ringer om en timme”. Ser lovande ut.

bryt

19.00 Fortfarande inget från Expressen, slår direktnumret till nyhetschefen som sa att han vidarebefordrat min idé till chefen som tar över, han lovade stöta på. Jag går ut i trädgården och samlar fallfrukt, både mobilen och en trådlös telefon i fickan.

bryt

19.50 Klockan tio i åtta ringer jag och stöter på. Samma visa ännu en gång. Försöker en kvart senare men då har nattredaktionen tagit vid och ingen kan ta beslut.

bryt

20.30 Under nattsagan med äldste sonen bestämmer jag mig att åka de åtta milen till Karlskrona med ett halvt förhoppningsfullt löfte från Expressen.

bryt

07.30 Efter tidig lämning på dagis åker jag söderut. I Karlskrona träffar jag lite förvånande en fotograf från Kvällsposten.

– Ni var väl inte med på presslistan?

– Nej, jag fick besked om jobb för en halvtimme sedan, svarade han. Men journalisten körde bort sig i Kristianstad, så om jag plåtar kan du säkert kränga texten.

Okej. Jag träffar en australiensare som berättar om miljörörelsen i Queensland, jag träffar Siti från Kula Lumpur som tidigare arbetat i ett skogsvårdsprojekt och jag träffar en student från Kanada som drar paralleller mellan prins Charles och kronprinsessan.

bryt

09.30 Kronprinsessan anländer med sitt entourage. Jag håller mig i bakgrunden och får se Radio Blekinge bli avsnäst för att ha trängt upp en mikrofon i ansiktet på kronprinsessan. Fotograferna får inte tillträde till föreläsningssalen, men journalisterna har egna markerade platser. Karl-Henrik Robèrt börjar föreläsningen. Victoria tar upp anteckningsblocket och börjar skriva. Föreläsningen tar paus. Lite tafatt tar jag kronprinsessan i hand och funderar på hur jag ska tilltala henne. Tio-tolv frågor och jag säger inte du en enda gång.

bryt

11.00 Ny föreläsning. Efter en timme är det slut. Jag springer i kapp med Victoria och ställer kompletterande frågor och får beröm för att jag hållit mig till ämnet. Se där. Pratar kort med Karl-Henrik Robèrt. Går i genom bilderna med fotografen, byter adresser och sätter mig i bilen mot Kalmar.

bryt

14.00 Är hemma. Ringer nyhetschefen på Kvällsposten. Ridå. ”Vi skriver den härifrån”.

– Men intervju med Victoria, studenter, föreläsare då?

– Nej, tack nu blev det som det blev, blir svaret.

bryt

14.30 Panikringer Expressen och undrar varför de inte hörde av sig. Nyhetschefen hade inte fått mina meddelanden, de gör artikeln från Malmö istället.

– Men de var ju inte där, försökte jag.

– Nej, men fotografen fick en pratstund med Victoria, svarar nyhetschefen

– Inte alls, försökte jag, han kom inte ens nära henne och fick inte vara med på frågestunden efter föreläsningen.

– Nu blev det så här, tack för idén.

bryt

Idén ska jag ha tack för. Dagen före visste ingen på Expressen att kronprinsessan skulle till Karlskrona utan min artikelidé blev till ett nyhetstips som de dessutom klantade bort. Dagen efter publicerade Kvällsposten en artikel med Kronprinsessan, med pratminus och allt. Och jag blev en kunskap rikare i pressetiken och organisation hos en av landets största tidningar. Det kostade 18 samtal, 13,5 timmes arbetstid och 16 mil, kanske var det värt det. Man lär sig att välja uppdragsgivare. Och även en artikel om en oskriven artikel kan ju bli publicerad.

frilansjournalist

Fler avsnitt
Fler videos