Gå direkt till textinnehållet

Fyrverkeripjäs nära Laholms Tidning blev riksnyhet

Sammantejpade smällare på en innergård blev ”explosion vid Laholms Tidnings redaktion” i polisens händelserapportering – och riksnyhet. ”Vi var sist på nyheten”, berättar Laholms Tidnings chefredaktör Joakim Ormsmarck.

Strax före klockan 17 i fredags hördes en hög smäll i centrala Laholm. Explosionen inträffade på en innergård ett tiotal meter från Laholms Tidnings entré. Det fanns inga skador på vare sig människor eller egendom och på platsen hittades delar av silvertejp. Polisen uppger att det föremålet som upphittats kan liknas vid en banger, eller flertalet bangers som varit ihoptejpade med silvertejp. En sorts smällare, alltså.

Men polisen kablade själva ut att det skett en explosion ”i närheten av Laholms Tidnings redaktion” i sin digitala händelserapportering. Det ledde till blixtsnabb rapportering i flera riksmedier, och pushnotiser.

– Jag har egentligen ingen kritik mot mediernas rapportering, även om det gick väldigt fort. Det är klart att om polisen uppger att det skett en detonation vid en redaktion så måste man berätta det. I grunden är det bra att man tar hot mot medier och journalister på allvar. Men jag är lite ifrågasättande till att polisen sysslar med klickfiske. De hade aldrig skrivit ut namnet på företaget om det varit Pelles klädbutik eller Ica Nära, säger Laholms Tidnings chefredaktör Joakim Ormsmarck till Journalisten.

– Jag hade inte ens hunnit tillbaka till tidningen när folk började ringa privat och fråga om några av oss var skadade eller om redaktionen var förstörd. Det gick väldigt fort.

Det var en av Laholms Tidnings reportrar som larmade polisen efter smällen, och polisen publicerade nyheten innan någon polis kommit till platsen. Följden blev att mediernas pushnotiser enbart byggde på uppgifter från en medarbetare på Laholms Tidning, som inte ens publicerat något.

– Reportern var fullt upptagen med att prata med polisen och hade inte tid att skriva någon artikel. Vi blev sist på nyheten, men vi fick det rätt, konstaterar Joakim Ormsmarck.

Fler avsnitt
Fler videos