Fusionerna i norr skapar oro
Norra Västerbotten och Piteå Tidningens gemensamma nyhetsbyrå i Norrlands inland är redan igång. Nu väntar redaktionerna på besked om hur långt samarbetet mellan Norran och Västerbottens-Kuriren ska drivas. Uttalandet av VKs VD om tidningarna som editioner har väckt oro.
Norra Västerbotten och Piteå Tidningens gemensamma nyhetsbyrå i Norrlands inland är redan igång. Nu väntar redaktionerna på besked om hur långt samarbetet mellan Norran och Västerbottens-Kuriren ska drivas. Uttalandet av VKs VD om tidningarna som editioner har väckt oro.
Sju journalister har blivit fyra sedan Norra Västerbotten och Piteå-Tidningen slagit ihop sina lokalredaktioner i Arjeplog och Arvidsjaur och bildat den samägda nyhetsbyrån Nyheter i Norr.
Två journalister från Norran har sagts upp och en från Piteå-Tidningen har accepterat en pensionslösning. En av de uppsagda har kommit in på en utbildning, medan den andre är arbetslös sedan någon vecka.
bryt
Journalistklubbarna på båda tidningarna är fortfarande kritiska till lösningen.
– Det innebär en likriktning av journalistiken, säger Karina Sundkvist, ordförande i Piteå-Tidningens journalistklubb.
– Jag ser det som ett nederlag för mångfalden, men det är ekonomin som styr, säger Roger Lindström, klubbordförande på Norran.
Norra Västerbottens chefredaktör Sofia Olsson-Olsén beklagar att det inte kommer att finnas konkurrens om nyheter i Arvidsjaur och Arjeplog, men är ändå inte övertygad om att slutresultatet blir sämre än tidigare.
– En undersökning av vårt material därifrån har visat att vi till 85 procent hade lika material. Vi täckte samma evenemang. Dessutom sprang vi och bevakade varandra och gick på samma syjuntor. Nu gör vi ett striktare urval.
Bertil Sundkvist, tidigare redaktör för Piteå-Tidningen i Arjeplog och nu chef för Nyheter i Norr, ser positivt på den nya modellen:
– Jag och min kollega Marianne Hofman, som varit redaktör för NV i Arjeplog, har båda varit ensamredaktörer och är glada över att få en jobbarkompis som vi kan spåna och diskutera med.
– Jag har svårt att se det som ett hot mot mångfalden. Vi som sitter längst ut vet att alternativet hade varit att båda lokalredaktionerna försvunnit, säger Bertil Sundkvist.
Karina Sundkvist påpekar att de anställda på Nyheter i Norr jobbar i ett annat bolag och därför inte längre är medlemmar i någon av tidningarnas journalistklubbar. De får vända sig till Journalistförbundet och förhandla centralt om det blir problem.
bryt
Ett problem kunde vara det arbetsschema som Bertil Sundkvist och hans medarbetare på byrån ålagt sig. Det innehåller bland annat ett pass i månaden som innebär tio dagars arbete i sträck följt av en ledighet på fyra dagar. Karina Sundkvist anser att arbetsschemat strider mot arbetstidslagen och mot kollektivavtalet.
– Jag hoppas att förbundet tar tag i det, säger hon.
Samtidigt som Norran och PT sjösatt sitt samarbete fortskrider planerna på en fusion mellan Norra Västerbotten och Västerbottens-Kuriren. Men redan i portgången finns olika visioner om hur långt samarbetet ska gå.
När beskedet om ett samgående kom i oktober hävdade VKs styrelseordförande Rolf Salomonsson i Journalisten att ”journalistiken inte skulle beröras av sammanslagningen”.
Men förra måndagen sade VKs VD Erik Orring i den egna tidningen: ”Det är troligt att VK och Norran inom fem år är en tidning med två editioner. Förändringen kan till och med ske snabbare än så.”
bryt
Roger Lindström anser att Erik Orrings tankar om nära redaktionellt samarbete med VK är oroväckande.
– NV-styrelsen har tidigare betonat att den lokala annonsmarknaden och lokala nyhetsförmedlingen är Norrans grundstenar som man inte ruckar på.
Ett visst redaktionellt samarbete, till exempel om in- och utrikesmaterial och bilagor kan vara acceptabelt, men Norrans lokala prägel måste finnas kvar, anser Roger Lindström.
– Redan när förslaget om samarbete presenterades fick vi negativa reaktioner i Skellefteå. Folk här tycker redan att allt flyttas till Umeå, som är den större staden. Ska nu också Norran flytta dit, undrar de.
Anders Westermark, VD på Norra Västerbotten, säger att det inte varit någon diskussion eller förhandling om att genomföra en HD-NSD-lösning med två editioner.
– VK och NV ska även i fortsättningen vara två tydliga titlar och tidningar, säger Westermark och jämför med om två mejeriföretag går ihop.
– Det innebär inte att man blandar ihop ostmassan till Grevé och Västerbottensost. Däremot ska vi samarbeta om så mycket som möjligt.
Han utesluter dock inte att det kan bli tal om editionering ”ifall annonsmarknaden skulle försämras markant och ekonomiska skäl skulle tvinga fram en sådan lösning”.
bryt
VKs chefredaktör Torbjörn Bergmark ställer sig inte bakom de uttalanden som Erik Orring gjorde förra måndagen.
– Var och en får stå för sina ord, säger han.
Sofia Olsson Olsén är ännu tydligare i sitt omdöme om Orrings ord:
– Han säger inte så mer.
Torbjörn Bergmark och Sofia Olsson Olsén har för att förtydliga sin åsikt gått ut med ett gemensamt uttalande: ”Samgåendet mellan företagen Västerbottens-Kuriren AB och Norra Västerbotten AB innebär att även tidningarna VK och NV ska samarbeta redaktionellt, men med bibehållande av de två tidningarna som självständiga produkter.
Samarbetet ska gälla inom alla områden som av läsarna inte kan uppfattas som att den lokala identiteten och särprägeln minskar.”
Men att även det redaktionella materialet berörs förnekar inte chefredaktörerna.
– Vi utbyter redan nyheter, till exempel om något hänt i gränstrakterna mellan våra spridningsområden eller inom sporten. I Skellefteå kan de också vara intresserade av nyheter från Umeå som har ett antal länsfunktioner, säger Torbjörn Bergmark.
bryt
När Journalisten talar med Erik Orring är han betydligt mer återhållsam än i sina tidigare uttalanden.
– Jag vill helst inte uttala mig om det här. Jag tror på ett ökat samarbete, men graden av samarbete går inte att ange. Om det blir en tidning med två editioner eller två självständiga tidningar återstår att se.
Orring och Anders Westermark arbetar nu vidare med uppdraget att utreda hur en sammanslagning av företagen kan gå till. I maj ska de komma med ett förslag.
hl@journalisten.se