Gå direkt till textinnehållet

Frilans får inte ta del av prispengar

Förra året fick Sveriges Radios Vetenskapsredaktion National­encyklopedins Kunskapspris. Prissumman är 25 000 kronor och för pengarna åker redaktionen till Island.Bara fast anställda på redaktionen i Uppsala är inbjudna. De som gör program för Vetenskapsradion på frilansbasis får inte följa med.

Förra året fick Sveriges Radios Vetenskapsredaktion National­encyklopedins Kunskapspris. Prissumman är 25 000 kronor och för pengarna åker redaktionen till Island. Bara fast anställda på redaktionen i Uppsala är inbjudna. De som gör program för Vetenskapsradion på frilansbasis får inte följa med.

– Det kommer säkert att bli många fler sådana här situationer framöver, eftersom Sveriges Radio lägger ut fler och fler program på frilansar och produktionsbolag. Vad händer om ett enstaka program som produceras av en frilans får pris, tillkommer då priset den frilansande upphovsmannen eller redaktionen som beställt programmet? Det här gäller väl inte bara priser, utan generellt hur Sveriges Radio ska förhålla sig till externa medarbetare, säger Urban Björstadius, frilans och producent för Vetenskapsradion Forum.

Lena Nordlund, tillförordnad chef på Vetenskapsradion, påpekar att redaktionen måste dra en gräns eftersom den jobbar med många frilansar.

– Det som lyftes fram i prismotiveringen var vår nyhetsproduktion. Resan ser vi som ett sätt att få inspiration och kunskapsinhämtning för nyheterna, säger hon.

Anna Lena Ringarp, producent för Vetenskapsradion Språket som sänds från Göteborg och tillsvidareanställd på SR, har inte heller fått del av priset.

– Det är konstigt att man inte ser till dem som gör programmen. Jag anser att det är programmen som belönats.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos