Gå direkt till textinnehållet

Friborg: ”Om detta är okej är allt okej”

SVT Nyheters programchef Charlotta Friborg är mållös över en friande dom om olaga hot mot en SVT-programledare. ”Har tingsrätten levt under en sten?” frågar hon.

I en dom meddelad i Göteborgs tingsrätt i förra veckan frias en kvinna i 40-årsåldern från olaga hot. Målet gäller en postning på Twitter där kvinnan lagt ut ett foto med ett gevär eller vapenliknande föremål riktat mot en tv-skärm där en av SVTs nyhetsprogramledare syns, och texten ”dra åt helvete”.

Tingsätten friar den åtalade. I domen skriver tingsrätten bland annat att ”vare sig text eller bild uttrycker var för sig, eller i ett sammanhang, något uttryckligt uttalande som kan uppfattas som ett hot” samt noterar att programledaren inte är namngiven eller taggad.

SVT Nyheters programchef Charlotta Friborg är starkt kritisk till den friande domen.

– Om det är helt okej att lägga ut bilder på identifierbara journalister där man riktar vapen mot dem – då är allt tillåtet. Det är ett oerhört allvarligt hot. Jag är faktiskt mållös, säger Friborg.

Rådmannen och en nämndeman hade skiljaktig mening och ville fälla. De anser att texten i kombination med bilden ”inte går att förstå som något annat än ett uttalande med innebörden att man ska skjuta [programledaren]”.

– Det här är en nämndemannadom. Resonemanget om att programledaren inte är namngiven är väldigt underligt. Bilden är postad på ett öppet Twitterkonto, den når såklart fram till vår programledare.

Charlotta Friborg menar att svenska rättsvårdande myndigheter tagit många steg framåt när det gäller hot och hat mot journalister och politiker, att framför allt polisen gjort framsteg i att bekämpa hoten mot det öppna samhället.

– Men så kommer det här och visar att tingsrätten verkar ha levt under en sten.

Att hovrätten ger prövningstillstånd är viktigt, menar Charlotta Friborg.

– Det här blir praxisbildande. Om detta är okej kommer vi att få se många fler sådana här hot, mot politiker, mot journalister.

Fler avsnitt
Fler videos