Gå direkt till textinnehållet

Detta hände under sommaren i mediesverige

Har du konsumerat lite färre nyheter under sommaren? Lugn, här är några av mediehändelserna som dominerade sommarveckorna.

Journalisten.se tar som vanligt ett par veckors paus under sommaren, här sammanfattar vi några av mediehändelserna som inträffade under semesteruppehållet:

Koranbränningarna i Sverige har rönt stor uppmärksamhet och debatt  både i Sverige och runt om i världen. Både på grund av yttrandefrihetsaspekten och på grund av att hot riktats mot arabiskspråkiga medier i Sverige. Bland annat har nyhetssajterna Alkompis, Swed24 och Aktarr drabbats genom att Facebook-sidor blockerats, massanmälningar och genom rena hot emot journalister och redaktionerna, som främst uppges komma från den arabiskspråkiga världen.

– Det är intellektuell terrorism. De tystar oss totalt på ett förhatligt sätt, säger Nizar Askar, grundare av Swed24 till Dagens Nyheter.

Annons Annons

Swed24s Facebooksida har blockerats efter många anmälningar. Ett av kanalens videoklipp om koranbränning i Sverige har visats fler än 4 miljoner gånger.

Under den eritreanska kulturfestivalen på Järvafältet utanför Stockholm i början av augusti utbröt våldsamma upplopp mellan regimtrogna och regimkritiska grupper. Drygt 55 personer skadades. Journalisten Ahmed Alzayyan bevakade händelserna för Alkompis. Medan han sände live på kanalens Facebooksida hamnade han mitt bland demonstranterna som flydde polisen. För Dagens Nyheter uppger han att polisen brottade ned honom och pepparsprejade hans ögon, öron och näsa.

– De fortsatte pepparspreja även efter att jag låg ned på marken, säger Alzayyan, som fick uppsöka läkarvård. 

Polisen håller inte med om uppgifterna och menar att journalisten sprungit med upploppet och borde haft pressväst på sig. Alkompis säger till DN att man inte kommer att gå vidare med händelsen.

Eritrea håller sedan 2001 den svenska journalisten Dawit Isaak fängslad utan rättegång. Stödföreningen för Dawit Isaak skrev på sin Facebook-sida om upploppen:

”De våldsamma upploppen och angreppen mot polis under den eritreanska kulturfestivalen är tragiska. Kampen för demokratisk förändring måste alltid ske med demokratiska medel. Den grundläggande orsaken till våldet är dock den eritreanska regeringens förtryck i Eritrea. Det är Isaias Afewerki som delar upp folket i vänner och fiender, som tvingar människor på flykt, som håller Dawit Isaak och tusentals andra i fängelse för deras åsikters skull, som stängt ned alla fristående medier, politiska partier och civilsamhällesorganisationer och som vägrat genomföra demokratisk val. […]”

Affärsmannen Elon Musk som köpte upp sociala medieplattformen Twitter för drygt 44 miljarder dollar i oktober 2022 bestämde sig under sommaren för att döpa om företaget. Det nya namnet är X. 

Nättidningen Bulletin försätts inte i konkurs. Stockholms tingsrätt avslog affärsmannen Jonas Galottas ansökan och gick på ägaren Tino Sanandajis linje. Det rapporterade Dagens Media. 

Den första augusti skärptes straffen för brott mot tystnadsplikten. Därmed infördes även brottet ”grovt brott mot tystnadsplikten”. Något som kan ge fängelse i minst sex månader och som högst fyra år. Enligt justitieutskottet kan ett sådan brott vara att en polis "röjer hemliga uppgifter om brottsbekämpande verksamhet". Trots att det med hjälp av meddelarskyddet är möjligt att avslöja vissa uppgifter för journalister så befaras att polisanställda nu bli sparsammare med sina kontakter med medierna, det rapporterade SRs Medierna i P1. 

Organisationen Reportrar utan gränser, RSF, tar fram riktlinjer för hur medier ska använda AI. RSF och deras partners lanserar en internationell kommitté som ska ta fram riktlinjerna. Arbetet leds av journalisten och Nobelpristagaren Maria Ressa.

Även Sveriges Radio har under sommaren fördjupat sig i AI och tagit fram en AI-policy som finns på deras sajt. 

Myndigheten för press, radio och tv, MPRT, tog i början av sommaren fram ett utkast till föreskrifter för det nya mediestödet som ska träda i kraft den 1 januari 2024. Fram till den första september har de berörda medierna och medieinstanserna möjlighet att lämna in sina remissvar. Här finns utkastet.

Nedskärningar väntar på Viaplay, det rapporterade Dagens Media. Enligt obekräftade uppgifter kan det röra sig om så många som en fjärdel av personalen. Mediebolaget vill inte uttala sig om hur många och vilka som kommer att drabbas. När streamingjätten presenterade sin rapport för årets andra kvartal visade dock bolaget ett katastrofresultat.

Det italienska public service-bolaget RAI stoppar stjärnjournalisten Roberto Savianos tv-program som skulle avslöja kopplingar mellan maffian och politiken. Regeringen anklagas för politisk styrning, det rapporterade SVT.

Fyra avsnitt av Roberto Savianos program ”Insider” var redan klara och planerade att sändas i höst, när RAI bestämde sig för att stoppa programmet. Det uppgav den nya, av regeringen tillsatta, VDn Roberto Sergio. Under våren har fackförbund och organisationer för pressfrihet larmat om en ökad politisk styrning av italienska public service. RAIs vd nekar till att beslutet var politiskt motiverat.

Fler avsnitt
Fler videos