Gå direkt till textinnehållet

Fredagsmötet: Morgonskiftet på SR Jönköping

Johanna Linder och Maria Friedner på Morgonskiftet, SR Jönköping, har i vinter gjort ett "lyssnargenererat" broderat lapptäcke. De fick in 108 lappar på två månader, som nu fogats samman. Täcket ställs ut på Jönköpings Läns Museum och ska säljas till förmån för hjälparbetet i Haiti.

Projektet har redan fått en efterföljare – SR Kalmar har startat en syjunta tillsammans med lyssnarna. 

Hur kläcktes idén att låta lyssnarna skicka in en lapp med något broderat på?

– Vi hade länge funderat på att göra något på "underground-handarbetet" som har blivit rätt stort de senaste åren och som man ibland kan se bevis på ute i stadsmiljön – som stickade fodral till lyktstolpar. Efter att ha sett utställningen "Kraftwerk" på Jönköpings Läns Museum bestämde vi oss för att hänga på "Do it yourself"-trenden.

Annons Annons

Är lapptäcken något typiskt småländskt?

– Nej, även om vi är bra på att ta tillvara saker här nere… Titeln "Hur man syr ett småländskt lapptäcke" snodde vi från filmen "How to Make an American Quilt".

Vad har folk broderat?

– Allt från sagofigurer, grodor, ankor, klassiska bonads-budskap och blommor till personliga tankar, reseminnen och könsord. Kul, tycker vi!

Har ni någon aning om ålder och kön på dem som skickat in?

– Den yngsta som skickat in är Glenn, 3 år, den äldsta är Erik, 90. De flesta lapparna kommer nog från kvinnor i övre medelåldern, men vi har också fått lappar från popstjärnor, niondeklassare och förskolebarn.

Fler avsnitt
Fler videos