Gå direkt till textinnehållet

Franska journalister måltavlor vid pensionsprotester

En rad franska journalister som bevakat de stora protesterna mot Macrons pensionsreform har utsatts för såväl polisbrutalitet som våld och hot från demonstranter.

En av dem som skadats i tjänsten är fotografen Xavier Léoty som förra helgen hamnade i skottlinjen mellan poliser och militanta demonstranter när han var på uppdrag för tidningen Sud Ouest. Han träffades av stenar och en molotovcocktail och skadades på händerna och i huvudet, skriver Sud Ouest, en annan journalist från tidningen skadades lindrigt.

Reportrar utan gränser berättar om – och fördömer – fler fall där journalister skadats eller hotats av demonstranter, bland annat tv-kanalen BFMs utsända i Paris den 28 mars.

Flera pressfrihetsorganisationer fördömer också fransk polisbrutalitet som drabbat journalister under pensionsprotesterna. Internationella journalistfederationen och Europeiska journalistfederationen, IFJ/EFJ, skriver om flera fall av fysiskt polisvåld och journalister som fråntagits utrustning eller frihetsberövats godtyckligt.

Annons Annons

Europarådet listade i torsdags en rad fall där fransk polis hindrat journalister i deras arbete under protesterna, försökt tysta dem eller använt våld.

 

Fler avsnitt
Fler videos