Gå direkt till textinnehållet

Framtidens lokala morgontidning

Utbildning En grupp ungdomar i Kristianstadsbladets ungdomsredaktion har under sommaren gjort ett försök att skapa framtidens lokala morgontidning.

Utbildning En grupp ungdomar i Kristianstadsbladets ungdomsredaktion har under sommaren gjort ett försök att skapa framtidens lokala morgontidning.

Försöket är en del i Tidningsutgivarnas treåriga satsning för att locka unga läsare till dagspressen.

Resultatet har blivit tidningen G, utformad som ungdomarna vill att en morgontidning ska se ut på 2000–talet. Det har blivit en skuren tabloid med en enda stor bild på förstasidan. Tidningen innehåller det mesta man hittar i en lokal morgontidning men den är luftigare layoutad och bilderna har fått större utrymme.

– Det är ingen jätterevolutionerande produkt, säger Åsa Elm på TU. Jag tror det kan vara svårt att slå sig fri från bilden av hur en dagstidning ser ut. Det man bland annat kan se är att tilltalet till läsarna är personligare.

I mitten på september håller TU två branschdagar då G ska presenteras och där några av ungdomarna deltar. En grundlig dokumentation av projektet ska göras.

– Vi vill att projektet ska ge inspiration och idéer till andra tidningar. Det är fullt möjligt att genomföra liknande projekt i resten av landet.

Mats Lundman, chefredaktör på Kristianstadsbladet, tycker att det varit ett inspirerande projekt. I samband med att G gick ut som bilaga i tidningen publicerades en enkät där läsarna fick svara på vad de tyckte. Det kom över 300 svar.

– Vi har inte hunnit bearbeta enkäten ännu men det ska bli spännande att se vad läsarna tycker.

Fler avsnitt
Fler videos