Gå direkt till textinnehållet

Hit flyttar förbundet – men ingen hyresgäst klar till Journalisternas hus

Journalistförbundets nya lokaler på Kungsgatan i Stockholm är snart klara för inflyttning, och de räknar med att spara cirka en halv miljon kronor det första året på flytten. Samtidigt har man ännu inte hittat någon ny hyresgäst till den egna fastigheten på Vasagatan. ”Vi har flera intressenter”, säger kanslichefen Eva-Maria Kollberg.

Som Journalisten tidigare har berättat ska Journalistförbundets kansli lämna Journalisternas hus på Vasagatan i Stockholm i september för att i stället hyra in sig i Visions fastighet på Kungsgatan, där de kommer att dela lokaler med fackförbundet Forena.

Samtidigt utreder Journalistförbundet en försäljning av fastigheten på Vasagatan, som värderades till 260 miljoner kronor i december 2020, och utgör 75 procent av förbundets samlade tillgångar.

Huvudanledningen till flytten är att spara pengar. Kanslichefen Eva-Maria Kollberg pekar på att Journalistförbundet sedan många år har ett kongressuppdrag att inleda samarbete med andra TCO-förbund, som man nu gjort med Forena.

Annons Annons

– En förutsättning för att tjäna pengar på det samarbetet är att man också delar lokaler, säger Eva-Maria Kollberg.

Förbundets nya lokaler på Kungsgatan i Stockholm. Foto: Jonas Eng

Bland annat har man nu upphandlat gemensamma It- och telefonilösningar. Allt som allt räknar kanslichefen med att spara mellan 4-500 000 kronor under det första året.

– Sen kommer vi utveckla vårt samarbete eftersom så vi kommer kunna tjäna mer pengar framöver, säger Eva-Maria Kollberg.

Någon ny hyresgäst till Vasagatan finns inte ännu. 

– Inte än, men vi jobbar på det. Nu när restriktioner släpper och man får jobba från kontor mer så kommer vi ha goda möjligheter att hyra ut de lokalerna för att läget är så bra på den fastigheten, säger Eva-Maria Kollberg.

Eva-Maria Kollberg bland flyttlådor. Foto: Jonas Eng

Hur orolig är ni för att inte hitta någon och stå där med dubbla hyror?

– Jag har varit orolig under hela pandemin men nu i och med att restriktionerna släpps så kommer vi kunna hitta någon, vi har flera intressenter, säger Eva-Maria Kollberg.

Inne på förbundet har det samtidigt funnits en del intern kritik från personalen gällande flytten, berättar fackklubbens ordförande Victoria da Silva.

– Det finns både för och nackdelar med flytten, en stor omställning för många blir att flytta in i öppet kontorslandskap, säger Victoria da Silva.

En annan oro handlar om att förbundet riskerar att förlora delar av sin identitet när man inte längre sitter i Journalisternas hus.

Inne i lokalerna ställs allt fortfarande i ordning. Foto: Jonas Eng

Samtidigt har huset på Vasagatan inte varit funktionellt anpassat efter förbundets verksamhet, och det har varit en del problem med hissar, luftsystem och annat i fastigheten, berättar klubben.

– Det har pågått renoveringar varje år som jag har varit med vilket tar på krafterna. Samtidigt har skötseln av huset tagit mycket resurser från ledningen som fått ägna mycket tid åt renoveringar, tid som man skulle kunna lägga på annat, säger Victoria da Silva.

Foto: Jonas Eng

Eva-Maria Kollberg uppger att det har funnits en hel del oro och turbulens i personalgruppen tidigt i processen, men upplever att det har lagt sig nu. En bild som också såväl skyddsombud som Victoria da Silva delar.

– Oron har släppt och alla ser mycket fram mot flytten. Det blir också lite av en nystart som vi som kansli kanske behöver. Jag är inte orolig nu men tror säkert att det kommer ta ett tag innan vi har vant oss vid att sitta tillsammans, säger Kollberg.

Och hur går det med försäljningen av huset på Vasagatan?

– Det finns inga beslut tagna ännu men det görs hela tiden utvärderingar ifall förbundet ska ha kvar en så pass stor tillgång som det (huset) ändå är.

Fler avsnitt
Fler videos