Gå direkt till textinnehållet

Fotografer sponsras på fotofestival

Den 6-11 september reser ett 20-tal svenska fotografer till en fotofestival i Frankrike. Resan sponsras av Canon och Fuji.– Det är anmärkningsvärt att medlemmar i SJF deltar i den här typen av resor, tycker Thomas Löfqvist, fotograf på Sydsvenskan.

Den 6-11 september reser ett 20-tal svenska fotografer till en fotofestival i Frankrike. Resan sponsras av Canon och Fuji.

– Det är anmärkningsvärt att medlemmar i SJF deltar i den här typen av resor, tycker Thomas Löfqvist, fotograf på Sydsvenskan.

Resan arrangeras av Pressfotografernas Klubb, Västra.

Annons Annons

Deltagarna betalar 4 600 kronor själva. Christina Kronér, kassör i PFK Västra vill inte berätta hur mycket Fuji och Canon bidrar med i sponsorpengar.

– Varför vill du veta det? Det är en sak mellan oss och företagen.

Enligt en inbjudan är det ordinarie priset 6 000 kronor per deltagare vilket innebär att rabatten på grund av sponsringen torde uppgå till 1 400 kronor. Representanter från Fuji och Canon följer med fotograferna på resan och utlovar överraskningar på plats.

Christina Kronér säger att resan inte på något sätt är styrd av företagen och att fotografernas integritet inte påverkas.

Thomas Löfqvist på Sydsvenskan håller inte med.

– Man bör avstå från sponsrade resor. Det finns alltid misstankar att man kan hamna i beroendeställning.

På vilket sätt skadas fotografernas trovärdighet? Läsarna ser väl inte på bilderna från vilket företag de köper film och kameror?

– Fotografer som är med i SJF ska vara lika vita som de skrivande medarbetarna, svarar Thomas Löfqvist. I annat fall blir slutsatsen att fotograferna inte omfattas av de etiska diskussionerna om trovärdighet.

Enligt ”Spelregler för press, radio och TV” ska medarbetarna inte acceptera gratisresor. Spelreglerna har skrivits under av bland annat SJF och TU.

Två fotografer från Sydsvenskan reser till fotofestivalen i Frankrike men enligt Thomas Löfqvist står tidningen för kostnaderna fullt ut.

– Vår policy är att inte åka på sponsrade resor. Tycker vi att det är värt att åka någonstans betalar vi själva, kommenterar Sydsvenskans chefredaktör Hans Månson.

Lilian Ottosson, ordförande i Yrkesetiska nämnden vid SJF, avråder från alla typer av sponsrade resor.

– Det skapar bindningar som kan skada förtroendet för ens oberoende.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos