Gå direkt till textinnehållet

Fotograf miste synen

Synen på höger öga gick inte att rädda. Ännu är det osäkert om Eva-Lena Olsson får behålla ögat efter att hon fått en puck i ansiktet då hon fotograferade en ishockeymatch. (Se bildspel)

Eva-Lena Olsson har accepterat att hon inte kommer att få tillbaka synen på höger öga. Hon berättar att det verkar svårare för kolleger och vänner att ta till sig att hon kommer att bli blind på ena öga. De gråter och vet inte hur de ska bemöta henne.

– Det är inte så att jag ser en halv TV-bild för att jag har förlorat synen på ena ögat. Jag ser lite sämre i vinklar, säger Eva-Lena Olsson, fotograf på Dagbladet i Sundsvall.

Men hon önskar att smärtan försvinner. Värken gör henne trött. Hon har 25 stygn runt ögat och ansiktet är svullet efter flera operationer. Skadan på själva ögat är sydd med nylontråd och skaver mot ögonlocket då hon blinkar.

Den 28 december fotograferade Eva-Lena Olsson en match mellan Timrå IK och Linköping HC. Hon tyckte att det blev för stökigt och trångt på platsen mellan sarghörnan och avbytarbåset som är reserverad för fotografer, ett utrymme utan något skyddade plexiglas. Hon tog ett steg tillbaka och såg inte pucken som kom farande snett från sidan eftersom hon var skymd av en fotograf som stod framför henne.

– Om jag inte hade varit skymd hade jag kunnat vika undan för pucken, säger Eva-Lena Olsson.

Det svartnade och hon kände hur hon blev varm i hela kroppen. En medhjälpare från hockeylaget Linköping kom fram, tryckte en handduk i ansiktet på henne för att stoppa blodflödet och uppmanade henne att sätta sig ner tills några sjukvårdare kom och hjälpte henne.

– Det är ibland konstigt hur man tänker. Jag satte mig ner och ringde till tidningen och sade att de måste skicka en ersättare för jag fått en puck i huvudet.

Hon gick själv ut till ambulansen som körde henne till Sundsvalls sjukhus. Läkarna tittade snabbt på skadan och skickade henne vidare till Umeå. Där konstaterade kirurgen att de måste operera ögat på en gång. Läkaren förklarade att det inte gick att rädda ögat och frågade om hon ville att de tog bort det.

– Jag blev helt chockad. Ingen hade informerat mig tidigare att skadan var så allvarlig. Jag sade till läkaren att jag inte ville att ögat skulle tas bort.

Vid träffen sprack ögonvrån och näsroten upp till ögonbrynet. Även själva ögats glaskropp skadades och syddes ihop. Ögat fylldes med blod och täckte för linsen. Kirurgen har försökt att tömma ögat på blod utan att lyckas, vilket innebär att synen inte går att återställa.

Vid den senaste operationen lade kirurgen en platta under ögat eftersom ögonbottnen är skadad och ögat kan falla tillbaka in i ögonhålan.

– Jag vet ännu inte om jag får behålla ögat. Om det inte läker på rätt sätt kan det friska ögat påverkas. Men troligtvis kommer jag att få behålla det.

Hon räknar med att fortsätta fotografera ishockey.

– Jag kommer kanske att känna mig otrygg när jag står vid sargen eftersom jag har inte har lika bra vinkelseende längre.

Anna-Karin Eriksson, skyddsombud på Dagbladet, tycker att det är tragiskt att en allvarlig olycka måste ske för att ordna säkrare arbetsförhållanden för de fotografer som bevakar ishockeymatcher.

Dagbladet har anmält olyckan som en arbetsskada till Arbetsmiljöverket.

– Vi har infört att alla fotografer ska bära hjälm. Inte bör, utan ska, säger Anna-Karin Eriksson.

Dagbladets VD och ansvarige utgivare Åke Härdfeldt har inte förbjudit fotografer att stå nere vid det oskyddade utrymmet vid sargen intill avbytarbåset.

– Men ingen ska känna tryck på sig att de måste stå där om de känner sig osäkra. Det ska finnas alternativa platser, säger Åke Härdfeldt.

I samråd med tidningen tillåter hockeyklubben Timrå IK numera fotografer att stå på läktaren, något som tidigare var förbjudet eftersom de då skymde utsikten för publiken. Fotograferna kan även få stå i publikgångarna om de inte ställer ner väskor och blockerar utgångarna, vilket kan försvåra utrymning vid en eventuell brand.

– Vi är måna om att allt ska fungera för fotograferna, för det är deras arbetsplats. Men i slutändan är det fotograferna själva som måste bestämma vad de vill och inte vill göra, säger Timrå IKs klubbchef Thomas Johansson.

Foto: Åke Ericson

Fler avsnitt
Fler videos