Gå direkt till textinnehållet

Förtalsrättegången skjuts upp

Expressen uppgifter om Marie Fredrikssons sjukdomstillstånd och behandling var korrekta. Det är innebörden i ett brev från Expressens advokater till Marie Fredrikssons ombud i dag. Förtalsrättegången som skulle ägt rum på måndag skjuts nu upp.

Expressen uppgifter om Marie Fredrikssons sjukdomstillstånd och behandling var korrekta. Det är innebörden i ett brev från Expressens advokater till Marie Fredrikssons ombud i dag. Förtalsrättegången som skulle ägt rum på måndag skjuts nu upp.

På måndag skulle förtalsrättegången mot Expressens ansvarige utgivare Otto Sjöberg inletts vid Stockholms tingsrätt. Marie Fredriksson har stämt Sjöberg för grovt förtal, alternativt förtal, eller grov förolämpning, alternativt förolämpning, för de uppgifter som fanns i Expressen den 31 januari i år. ”Marie Fredriksson kämpar mot ny knöl som tros vara tumör” var texten på tidningens löpsedel.

Enligt den stämning som lämnades in i våras var uppgifterna i Expressen ”grundlösa och osanna”. Publiceringen innebar enligt stämningsansökan ”en allvarlig kränkning”, då Marie Fredriksson ”inför sin omgivning utpekades som opålitlig”. Fredriksson krävde 500 000 kronor i skadestånd av Expressen.

Men på torsdagen tog målet en helt ny vändning. Detta sedan Otto Sjöbergs ombud Peter Danowsky skickat ett brev till Marie Fredrikssons ombud Leif Silbersky och Thomas Olsson. I brevet hävdas att påståendet i stämningsansökan om att Expressens uppgifter är grundlösa inte stämmer. Istället påstår Danowsky att Expressen har tillförlitliga uppgifter om Marie Fredrikssons tillstånd.

”Vi vågar utgå från att ni som Marie Fredrikssons ombud inte har haft tillgång till dessa uppgifter. Vi utgår också ifrån att Marie Fredriksson inte önskar föra processen på felaktiga premisser”, skriver Danowsky i brevet.

Efter att Leif Silbersky och Thomas Olsson mottagit brevet begärde de av Stockholms tingsrätt att måndagens rättegång ska ställas in:

“Fredriksson tillbakavisar de nya påståendena som direkt felaktiga. Samtidigt måste hon ges en möjlighet att komplettera sin talan för att bemöta de nytillkomna invändningarna från motparten”, skriver Silbersky och Olsson i ett brev till tingsrätten.

– Det är en ny situation. Bland annat måste åklagarmyndigheten utreda om det begåtts sekretessbrott, säger Leif Silbersky.

Chefsrådman Leif Carbell fattade också på torsdagen beslutet att ställa in huvudförhandlingen.

Peter Danowsky anser dock inte att Expressen kommit med några nya uppgifter i och med dagens brev:

– Det vi gjort är att fråga vad de menar med att Expressens påstående är grundlöst. Vi anser att de processat på felaktiga premisser.

Vad tror du händer nu?

– Om talan är utformad på ett felaktigt sätt hoppas jag att den läggs ner, säger Peter Danowsky.

Leif Silbersky tillbakavisar dock helt uppgifterna i Danowskys brev:

– Marie Fredriksson är inte sjuk på det sätt de uppger. De har vissa korrekta uppgifter, men drar helt fel slutsatser. Deras agerande är helt otroligt.

Fler avsnitt
Fler videos