Gå direkt till textinnehållet

Förtäckt lobbying på medialistan

En person utgav sig för att vara student och skrev en rad inlägg på medialistan till försvar för Skanska. Inläggen spårades till en dator på PR-firman JKL som har uppdrag för Skanska.

En person utgav sig för att vara student och skrev en rad inlägg på medialistan till försvar för Skanska.

Inläggen spårades till en dator på PR-firman JKL som har uppdrag för Skanska.

Medialistan är ett diskussionsforum på nätet för journalister. Nyligen började en person som kallade sig Stefan att skicka inlägg till medialistan där han propagerade för Skanskas sak i en debatt.

Annons Annons

Deltagare frågade vem Stefan var och varför han så envetet spred uppgifter till Skanskas fördel. Stefan svarade att han ”inte är någon särskild, förutom högskolestudent och intresserad av samhällsfrågor…”.

Spårade mejlen till PR-firma

En journalist spårade Stefans mejl till en dator på PR-firman JKL. Bo Jansson på JKL bekräftar att ”Stefan” är en medarbetare på PR-firman men hävdar att han handlat helt på eget bevåg.

– Han har därmed brutit mot JKLs interna policy, kommenterar Bo Jansson.

JKL har vissa uppdrag av Skanska. Tor Krusell, informationsdirektör på Skanska, tillbakavisar att ”Stefan” skulle agerat på uppmaning av Skanska.

Frilansjournalisten Lars Truedson som avslöjade saken på medialistan skriver i ett inlägg: ”För oss andra är det en liten påminnelse om både hur enkelt det är att spåra saker på Internet och hur frestande det är att bedriva lite PR-arbete inför ett antal hundra journalister”.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos