Gå direkt till textinnehållet

Första krigsåret: 12 000 ackrediteringar till Ukraina

217 ukrainska medier har tvingats stänga och 12 000 ackrediteringar till journalister har utfärdats. Det är två av siffrorna när RSF summerar året av kriget i Ukraina.

På fredag är det exakt ett år sedan Ryssland invaderade grannlandet Ukraina. Reportrar utan gränser har tillsammans med sin ukrainska partner Institute of Mass Information, IMI, satt siffror på det våld och de övergrepp som begåtts mot journalister och medier i Ukraina under krigets första år.

Åtta journalister har dödats, de flesta i skottlossning eller artillerianfall under krigets första halvår.

Av de 50 fall av attacker på journalister som RSF registrerat har minst 26 varit direkta måltavlor: de har varit på plats i sin roll, och väl märkta, som journalister. 

Annons Annons

19 journalister har skadats, varav minst fyra har fått allvarliga skador.

RSF har lämnat in sju anmälningar om krigsförbrytelser till Internationella brottmålsdomstolen och Ukrainas åklagare för totalt 44 våldshandlingar och övergrepp som involverar mer än 100 journalister och 11 radio- och tv-torn i Ukraina. Dessa brott bekräftar enligt RSF att de ryska väpnade styrkorna har ”fört ett fullskaligt krig mot nyheter och information”.

217 ukrainska medier har varit tvungna att stänga. Skälen är bland annat leveransproblem, förlust av prenumeranter och annonsörer, brist på personal och ekonomiska förluster till följd av förstörelse. Enligt IMI har 15 procent av mediearbetarna fått sluta på sina arbeten utan att kunna få ut sin lön.

Kriget i Ukraina har varit välbevakat. Totalt har 12 000 ukrainska och utländska journalister ackrediterats för att bevaka kriget det senaste året.

Fler avsnitt
Fler videos