Gå direkt till textinnehållet

Förslag på förbud att avlyssna källor

Om mindre än ett år ska det bli förbjudet för polis och säkerhetspolis att i förebyggande syfte avlyssna journalister och deras meddelarskyddade källor. Det föreslår den statliga utredning som utvärderat buggning och preventiva tvångsmedel.

I den nuvarande lagen ska avlyssningen avbrytas och materialet förstöras bara när det gäller samtal mellan en misstänkt och dennes försvarare.

Efter att ha fått direktiv om att utvidga kretsen föreslår utredningen (SOU 2009:70) nu att det ska gälla fler yrkesgrupper med tystnadsplikt i jobbet.

Det är vårdpersonal som pratar med patienter, präster i själavårdande samtal och journalister som har kontakt med källor med grundlagfäst meddelarskydd.

Men det är inget absolut förbud. Den som misstänks för vissa tryckfrihetsbrott, till exempel grov obehörig befattning med hemlig uppgift, har inget meddelarskydd i grundlagen. Sådana källor får fortfarande avlyssnas.

Utredaren, hovrättslagman Jan Öhman, föreslår att tillägget ska träda i kraft den 1 juli nästa år.

Men det kommer bara att gälla i ett halvår eftersom han också vill skrota hela lagen om preventiva tvångsmedel sista december 2010.

Skälet är att polisen tycker att lagen är svår att använda eftersom begränsningarna är för många.

Den andra nya lag som han haft i uppdrag att utvärdera är buggningen. Där vill han förlänga försöket i ytterligare fyra år, eftersom det inte gått att mäta vilken effekt lagen haft.

Den lagen har ett direkt förbud mot att bugga medieredaktioner.

I juli föreslog förre Säpochefen Anders Eriksson att polisen ska få beställa signalspaning hos Försvarets radioanstalt, FRA.

Men samtal med meddelarskydd hör till det som omedelbart ska förstöras om det hämtats in, föreslår han.

BÖRGE NILSSON

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt