Förslag om fotoförbud oroar Journalistförbundet
Regeringen vill förbjuda fotografering på platser där allmänheten inte har insyn. Hur påverkar det pressfotografers arbete? Det diskuterades på ett Grävseminarium på fredagseftermiddagen.
Förslaget ingår som en liten del i utredningen från Integritetsskyddskommittén, och syftar till att förstärka den personliga integriteten. Journalistförbundet, som tillsammans med Sveriges Fotografers Förbund (SFF) arrangerade seminariet, varnar för att pressfotografer kan bli kriminella om lagförslaget blir verklighet. Visserligen står i utredningstexten att undantag från förbudet ska gälla "om gärningen är försvarlig med hänsyn till omständigheterna".
– Men det är inte självklart att det räcker att hävda journalistisk verksamhet. Undantagen är inte tillräckligt starka. Jag tror förslaget kan komma att användas på sätt som inte är tänkta, menar Journalistförbundets jurist Pär Trehörning.
Catharina Ekdahl, jurist på SFF, manade dock till lugn. Journalistförbundet målar fan på väggen, anser hon.
– Journalistförbunden skräms lite i onödan. Det här är inte första gången man föreslår ett fotograferingsförbud, det brukar komma med tio års intervaller. Vid varje tillfälle har man kommit fram till att det inte behövs och att de etiska spelreglerna är tillräckliga.
Dessutom är förslaget som det ser ut relativt lindrigt, menar hon. Dels för att pressfotografer kan känns sig lugna i att journalistisk verksamhet är att betrakta som en gärning som är "försvarlig med tanke på omständigheterna". Men också för att fotoförbudet bara ska gälla på platser "dit allmänheten inte har insyn". Vilket inte är samma sak som allmän plats, betonade Catharina Ekdahl.
– Vi menar att man ska kunna fota genom ett fönster.
Hon betonade att bakgrunden till lagförslaget är några domar som gäller privatpersoners smygfilmning i sovrum eller duschen, och att det alltså verkligen handlar om privata platser.
– Den största faran vi ser med förslaget är att få allmänheten att inse vad det innebär. Om folk tror att det råder fotograferingsförbud får alla fotografer ett litet helvete att förklara att det inte gäller, sade Catharina Ekdahl.
Det kommer alltså enligt henne att vara fortsatt fritt fram att fota kronprinsessan på joggingtur med Daniel Westling, eller Sven-Göran Eriksson på båtsemester. Däremot skulle Casper Hedbergs bild på Hagamannen i häktet förmodligen kunna fällas med det nya lagförslaget.
Urban Brådhe, fotograf på Metro, tror att förslaget kommer att försvåra fotografers arbetssituation även om det kommit till för att hindra ovälkomna sängkammarbilder. Framför allt genom ökad tveksamhet i snabba, oarrangerade fotosituationer:
– Vi har inte varit vana vid att riskera att bli fällda. Det brukar vara chefredaktörerna som kan hamna bakom lås och bom.
Förslaget ligger nu på Justitiedepartementets bord och kan bli en lagrådsremiss i september.
– Ring era riksdagsledamöter och säg att ni inte vill ha det. Jag tror att det blir svårt att driva igenom om en enig pressfotografkår säger nej, uppmanade Pär Trehörning.