Dubbla skäl att rösta nej till huvudavtalet

8 juni, 2022

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT I morgon inleds en unik medlemsomröstning bland SJFs medlemmar. Vi kommer att rösta nej, och skälet till det är dubbelt. Vårt nej är dels en protest mot den kraftigt försämrade Las-lagen, dels ett krav på förbundet att försöka förhandla fram ett eget – och bättre – omställningsavtal.

Vi menar att förbundsledningen genom sitt agerande har åsidosatt ett tidigare kongressbeslutet om att SJF inte ska vika sig när det gäller anställningstryggheten. Dessutom utan att involvera medlemmarna.

Förändringarna i Las gör det lättare att sparka SJF-medlemmar som är äldre och slitna. Eller som bara är obekväma. Detta kan aldrig kompenseras av en slant till studier vid uppsägningar. Omställningsstödet kostar arbetsgivarna väldigt lite, samtidigt som de jublar över den försämrade arbetsrätten. Fler undantag från turordningen vid neddragningar är – särskilt på mindre redaktioner – det sista förbundets fotfolk behöver.

Förbundsledningen är tyvärr ingen neutral part inför den här omröstningen. De vill att du ska rösta ja, och därmed godkänna deras svek mot ett kongressbeslut i efterhand. På den senaste kongressen hade representanter för klubbarna på Expressen, DN, DI, SvD, Aftonbladet och TT motionerat om att SJF måste lämna PTK och Svenskt näringslivs överenskommelse om Las. Debatten blev häftig och resultatet en omröstning där förbundet sitter på leken.

Förbundsledningen har efter beslutet haft något av ett informationsmonopol. Det här debattinlägget är mot den bakgrunden inte mycket att komma med, men nu har vi iallafall sagt ifrån. SJF måste våga stå upp och ta strid, det funkar inte att bara administrera försämringar. Förbundet måste bli en tuffare motpart, journalister kan inte stå med mössan i hand och skrapa med foten, då vet vi alltför väl hur det går.  


Vi som har undertecknat detta gör det som enskilda SJF-medlemmar.

Thomas Berglund, klubbordförande SvD
Margaretha Levin Blekastad, ordförande Promediaklubben
Sara Milstead, klubbordförande Aftonbladet
Janne Spångberg, klubbordförande Expressen

 

Läs repliken från Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert här.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies