Gå direkt till textinnehållet

Författarförbundet stöttar DN-frilansar

Författarförbundet uttrycker stöd till det femtiotal kultur- och kritikfrilansar som kräver högre arvoden av Dagens Nyheter. ”Vi är oroade över den utveckling som sker på tidningarna. Kritiken är en avgörande förutsättning för det demokratiska samtalet”, skriver förbundets ordförande Grete Rottböll.

Journalisten rapporterade i förra veckan om journalisternas krav på Dagens Nyheter. Författarförbundet framhåller att kulturkritiken är central för kulturlivet ”utan kritik blir inte bara kulturen sämre, den blir stum och tyst och att ekonomin för frilansande kritiker nu har nått smärtgränsen vilket fått flera av överväga att sluta skriva kritik helt.

”Vi är oroade över den utveckling som sker på tidningarna. Kritiken är en livsviktig del av litteraturförmedlingen, en avgörande förutsättning för det demokratiska samtalet. Vi kommer själva att se över våra arvodesrekommendationer och göra vårt bästa för att de efterlevs”, uppger Grethe Rottböll, ordförande i Sveriges Författarförbund, i pressmedelandet.

Läs också: DN Kultur-frilansar kräver arvoden knutna till märket

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos