Gå direkt till textinnehållet

Förbundskansliet inte jämställt

Journalistförbundet arbetar för jämställdhet i mediebranschen. Men på förbundets eget kansli har jämställdhetsarbetet avstannat – samtliga chefer är kvinnor. En jämställdhetsplan finns och ska enligt beslut följas upp varje år. Detta har dock inte skett någon gång sedan planen upprättades 2003.

Journalistförbundet arbetar för jämställdhet i mediebranschen. Men på förbundets eget kansli har jämställdhetsarbetet avstannat – samtliga chefer är kvinnor. En jämställdhetsplan finns och ska enligt beslut följas upp varje år. Detta har dock inte skett någon gång sedan planen upprättades 2003:

– Det har hamnat mellan stolarna, säger Ragnar Forsén, ombudsman och ansvarig för jämställdhetsfrågor på Journalistförbundets kansli.

De tre sektionscheferna på kansliet i Stockholm är i dag kvinnor. Ytterligare tre chefer är kvinnor, bland annat Maja Aase, chefredaktör för Journalisten.

I vilken mån är könsstrukturen ett problem?

– Jag kan inte se att det är så problematiskt, säger Ragnar Forsén. Det är klart att det ur ett rättviseperspektiv inte är så bra, men om arbetsgivaren skulle börja plocka bort folk bara på grund av deras kön vore det ju i strid med LAS.

Eva-Maria Kollberg, chef för administrativa avdelningen, ser heller inte könsstrukturen bland cheferna som ett problem:

– Hela personalen domineras av kvinnor. Jag tycker att det är viktigare att sträva efter jämnare könsfördelning i personalen generellt än just bland cheferna.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos