Gå direkt till textinnehållet

Förbundets födelsedag går på 7 miljoner

Under hösten genomför Journalistförbundet sitt 100-årsfirande som kulminerar med en fest den 20 oktober. Totalt kostar firandet cirka 7 miljoner kronor.Den mediemässa för allmänheten som var tänkt att hållas parallellt med mediemötet i Sollentuna kan komma att ställas in. Flera medieföretag som ursprungligen hade sagt ja till att delta med montrar har backat ur.

Under hösten genomför Journalistförbundet sitt 100-årsfirande som kulminerar med en fest den 20 oktober. Totalt kostar firandet cirka 7 miljoner kronor.

Lågkonjunkturen har satt käppar i hjulet för den mediemässa för allmänheten som var tänkt att hållas parallellt med mediemötet i Sollentuna. Flera medieföretag som ursprungligen hade sagt ja till att delta med montrar har backat ur och arrangemanget för allmänheten kan komma att ställas in. Den del av mediemötet med seminarier etc som riktar sig till journalister kommer dock att genomföras som planerat.

Vad motiverar då att Journalistförbundet satsar 7 miljoner kronor på ett jubiléum?

Annons Annons

– Det är en engångssatsning som genomförs dels med sedan tidigare insparade pengar, dels med upphovsrättsersättningar, svarar Magnus Lindström, sektionschef på Journalistförbundet.

– Även ett annars snålande förbund måste för en gångs skull kunna satsa på ett jubiléum.

Jubiléet består av en rad aktiviteter: I samarbete med organisationen Cinemateket visas filmer med journalister i huvudrollen, från Citizen Cane till Tintin. Filmerna kommer att gå på biografer i Stockholm, Göteborg och Malmö. Gratis inträde med presskort.

Den 8-21 oktober genomför Journalistförbundet en annonskampanj. Tidningar och bussar kommer att ha annonser för att stimulera diskussioner om journalister och journalistik.

Mediemötet 19-21 oktober i Sollentunamässan. En rad seminarier genomförs med bland andra globaliseringskritikern Naomi Klein, Natos presstalesman Jaime Shea och BBCs wallraffare Donal McIntyre. Gratis inträde för alla med presskort.

Fest på Berns salonger lördagen den 20 oktober. 250 kronor för middag och underhållning.

sw@sjf.se

Fler videos
Fler avsnitt