Förbundet vill inte slå ihop TF med YGL
Journalistförbundet säger nej till förslag om att slå ihop Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen.
Journalistförbundet säger nej till förslag om att slå ihop Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen.
Tryck- och yttrandefrihetsberedningen har bland annat haft uppdraget att se om det går att införa en teknikoberoende medielag. Beredningen presenterade i november 2006 ett debattbetänkande med tre alternativa förslag:
Ett ”minimialternativ”, innebär att Tryckfrihetsförordningen, TF, och Yttrandefrihetsgrundlagen, YGL, ersätts av ett tillägg i Regeringsformen, RF, om att yttrandefriheten skyddas av Europakonventionens artikel 10 om yttrandefrihet.
Även det andra förslaget, ”mellantinget”, innebär att TF och YGL upphävs. Tryck- och yttrandefriheten skyddas i stället av Europakonventionen och RFs allmänna regler om yttrandefrihet. RF får ett nytt kapitel där de grundläggande tryck- och yttrandefrihetsrättsliga principerna anges utförligare än i ”minimialternativet”. Detaljreglerna ges i en vanlig lag, ”Medielagen”.
I det tredje alternativet slås TF och YGL ihop i en ny yttrandefrihetsgrundlag som skyddar yttrandefriheten i tryckta skrifter, tekniska upptagningar samt radioprogram och liknande överföringar. Lagen ska också omfatta nya medier som uppstått genom teknikutveckling.
Beredningens förslag leder till försämringar av tryckfriheten, anser Journalistförbundet i sitt remissvar. Förbundet vill vidga debatten som man anser hittills bara handlat om att inte röra TF.
– Vi går i bräschen för att förstärka yttrandefriheten i vid mening och för en lagstiftning som dels ger nya medier och distributionsformer ett minst lika gott skydd som tryckta medier, dels på ett tydligare sätt än vad som idag görs i YGL pekar ut vem som är ansvarig för det som publiceras, till exempel på
internet, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.
Enligt förbundet är det minst lika viktigt att lagstiftningen är uthållig och stabil som att den är teknikoberoende. Skyddet för tryck- och yttrandefriheten måste vara starkt och överleva tillfälliga opinionsyttringar och politiskt osäkra tider.
Som speciellt ”skyddsvärda” pekar förbundet ut kärnvärden som i dag skyddas av grundlagarna, däribland etableringsfriheten, censurförbudet, anonymitetsskyddet och meddelarfriheten.
YGL måste ständigt förändras eftersom de medier som regleras av YGL bygger på teknik som ständigt förändras, vilket inte gäller för tryckta skrifter.
Journalistförbundet avvisar såväl minimi- som mellanmodellen eftersom de innebär att kärnvärdena blir svårare eller direkt omöjliga att upprätthålla. Lagregleringen blir mindre stabil och mindre förutsägbar.
Förbundet avvisar även det tredje förslaget – att slå samman TF och YGL till en gemensam grundlag.
Lämna TF – som utgör grundvalen för tryckfriheten i Sverige – i fred, uppmanar förbundet, och föreslår att beredningen i fortsättningen koncentrerar sig på att ge nya medier lika starkt skydd som nuvarande TF ger tryckta skrifter. Man vill också att det tydligare än i YGL ska framgå vem som är ansvarig för publicering på internet.
hl@journalisten.se