Gå direkt till textinnehållet

Förbundet överväger säga upp TU-avtalet

Om inte en tvist om lönen för två anställda i NWT-koncernen löses kan Journalistförbundet tänka sig att säga upp avtalet med Tidningsutgivarna.

Om inte en tvist om lönen för två anställda i NWT-koncernen löses kan Journalistförbundet tänka sig att säga upp avtalet med Tidningsutgivarna.

När det nya kollektivavtalet mellan Journalistförbundet och Tidningsutgivarna skrevs under i maj fördes det in en paragraf som ger parterna rätt att säga upp avtalet senast den 30 novem-ber i år. I så fall slutar avtalet gälla i januari – annars gäller avtalet till maj år 2007.

Möjligheten att säga upp avtalet har främst knutits till frågan om upphovsrätten. I avtalet lanserades en ny modell för hur man ska hantera upphovsrätten, som under många år varit en stötesten i TU-förhandlingarna. Upphovsrättsavtalet görs upp lokalt, och om parterna inte kan enas får ett nyinrättat organ, Pressens avtalsråd, lösa konflikten sedan lokala och centrala för-handlingar genomförts.

bryt

Men det är i dag inte upphovsrätten som gjort att förbundet har börjat fundera på att säga upp TU-avtalet. Frågan gäller istället bland annat lönerna för två personer som jobbar på Arvika Nyheter, som ingår i NWT-koncernen.

Personerna har fått nya befattningar och blivit arbetsledare. I det enda fallet gäller det en journalist som stegvis fått mer kvalificerade arbetsuppgifter och i dag jobbar som nattchef, utan att hans lön förändrats. Journalistklubben anser att nattchefen har för låg lön i förhållande till arbetsuppgifterna. Detta håller tidningsledningen med om. Tvisten gäller varifrån pengarna ska tas.

Journalistklubben anser att det är en felaktig lönesättning och därför ska lönepåslaget inte tas från den gemensamma potten, som det står kollektivavtalet. Företagsledningen har en an-nan uppfattning.

bryt

Ärendet ligger nu hos nämnden för lönefrågor, en grupp som ska tillsättas när det råder tvis-temål om hur lönedelen av avtalet ska tolkas. Lönenämnden består av två ledamöter från för-bundet och två från Tidningsutgivarna. Det finns ingen ordförande som kan ha utslagsröst.

– Innan tvister nått lönenämnden har oenigheten kunnat lösas genom konsensus. Nu finns det ingen vilja att lösa konflikter och vi ser flera exempel där arbetsgivare lokalt inte accepte-rar avtalets innebörd och får stöd av TU för detta. Vi är bekymrade över att TU inte verkar värna om det gemensamma avtalet utan snarare tycks uppmuntra lokala arbetsgivare som försöker trotsa TU-avtalet, säger Agneta Lindblom Hulthén, Journalistförbundets ordförande.

Björn Svensson, förhandlingschef på Tidningsutgivarna, vill inte ge några kommentar till den kritik som riktats mot arbetet i lönenämnden utan säger att han förutsätter att Agneta Lindblom Hulthén tar kontakt med TU om hon har tankar och idéer om nämnden.

bryt

Journalistförbundets förbundsstyrelse ska vid mötet nästa torsdag diskutera hur man ska gå vidare: säga upp avtalet eller försöka lösa konflikten på ett annat sätt. Ett extra styrelsemöte är preliminärt inbokat till den 29 november för att avgöra frågan.

Avtalet, som omfattar 5 500 journalister som jobbar på dagstidningar, måste sägas upp i sin helhet, även om det bara är en del av avtalet som medför problem och även om tvisten bara berör enskilda arbetsgivare.

– Vi vill inte säga upp avtalet, vi vill att det ska fungera och att TU ska ta ansvar för det, säger Agneta Lindblom Hulthén.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret